Ha ekkor reggelizünk, nem fogunk elhízni

reggeli
Vágólapra másolva!
A cirkadián ritmust és a szervórát figyelembe véve már pontosan értjük, miért érdemes bőséges reggelivel indítani a napot, illetve miért nem szabad enni este kilenc óra után. Reggel egy meghatározott időpontban égetjük el ugyanis a legtöbb kalóriát.
Vágólapra másolva!

Bagoly vagy pacsirta?

Az alvás és az ébrenlét ciklusait nagyrészt a biológiai óránk, a cirkadián ritmus szabályozza. Ebben a folyamatban kulcsfontosságú szerep jut

a melatonin nevű hormonnak, amelyet éjszaka termel a testünk, és elősegíti az alvást.

A fény, főleg a kék fény, elnyomja ezt a hormont, ezért járul hozzá a nappal az ébrenléthez, a sötétség pedig az álmossághoz.

A szervóra megmutatja, mikor érdemes elfogyasztani a reggelit, hogy a lehető legtöbb kalóriát égessük el Forrás: Shutterstock

Amikor reggel kinyitjuk a szemünket, a fény elárasztja az agyat, így üzenve, hogy hagyja abba a melatonintermelést.

A legtöbb ember órája ugyanazt a menetrendet követi, de némelyik egy kicsit kívül esik a tipikus tartományon.

Mindenkinek van olyan ismerőse, vagy netán magán tapasztalta, hogy még a kakaskukorékolást is megelőzi, olyan hamar ébred (és korábban is alszik el), vagy épp ellenkezőleg: ki sem lehet húzni az ágyból reggel, mert az éjszaka nagy részét ébren töltötte.

A cirkadián ritmusra belső és külső tényezők egyaránt hatással vannak: étkezés, munka, mozgás, kapcsolatok stb. A rossz szokások és a mindennapos stressz könnyedén felboríthatják ezt a ritmust, amely végül

depresszióhoz, alvászavarhoz, elhízáshoz, magas vérnyomáshoz és más betegségekhez is vezethet.

A kutatók nemrég megállapították, hogy a melatonintermelés kezdetéhez közeli időpontban elfogyasztott étel magasabb testzsírral és testtömeg-index-szel hozható összefüggésbe. Ennek nincs köze sem a napszakhoz, sem az elfogyasztott étel mennyiségéhez vagy összetételéhez. Vagyis: ha közvetlenül alvás előtt vacsorázunk, több zsír rakódik le.

7-9 óra között terhelhető a leginkább terhelhető a gyomor, úgyhogy nyugodtan fogyasszunk gazdag reggelit Forrás: Varai Eniko

Szerveink munkabeosztása

Emellett beszélhetünk az úgynevezett szervóráról is, amelynek a kínai orvoslásban van fontos szerepe. Eszerint az emberi szervek egy meghatározott időben működnek és pihennek. Vagyis mindegyiknek megvan a maga ideje, ezért nem mindegy, mikor táplálkozunk, pihenünk vagy sportolunk.

A 12 fő szervünk kétóránként váltja egymást, és ha figyelembe vesszük ezeket a ciklusokat, az energiaáramlás harmonikus lesz.

Sőt, a szervóra azt is megmutatja, mikor érdemes elfogyasztani a reggelit, hogy a lehető legtöbb kalóriát égessük el.

  • 23-1 óra között: az epehólyag ideje, ekkor működik a legerőteljesebben.
  • 1-3 óra között: ebben az időszakban méregtelenít leginkább a máj.
  • 3-5 óra között: a tüdő ideje.
  • 5-7 óra között: a vastagbél órája.
  • 7-9 óra között terhelhető a leginkább a gyomor, úgyhogy nyugodtan fogyasszunk gazdag reggelit.

Ilyenkor több kalóriát égetünk el, mert hatékonyabb az emésztésünk.

  • 9-11 óra között: a lép és hasnyálmirigy időszaka.
  • 11-13 óra között: a szívciklus ideje, minden szerv dolgozik. Ez a legjobb idő a sportolásra.
  • 13-15 óra között: a vékonybél órája. Az összes energia az emésztésre koncentrálódik, ezért a teljesítőképesség visszaszorul.
  • 15-17 óra között: ebben a két órában a húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben. Ilyenkor érdemes a legtöbb vizet meginni.
  • 17-19 óra között: ekkor működik a vese.
  • 19-21 óra között: a szívburok ekkor van a csúcson, az energiapályák pedig lelassulnak.
  • 21-23 óra között csökken a teljesítőképességünk, az energiák kiegyensúlyozódnak. Tehát 21 óra után már nem érdemes enni, mert az étel egy része feldolgozatlanul marad az emésztőrendszerben.