Az 50 legjobb borász közül kerül ki a Borászok Borásza

Barta Károly Bacsó András
Barta Károly és Bacsó András beszélgetnek a rendezvényen
Vágólapra másolva!
Március 1-én a Borjog és Bormarketing Konferencián jelentették be, hogy ki az 50 legjobb magyar borász 2019-ben, majd másnap az „ötvenek" a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül tartották meg azt a szakmai kóstolót, amely alapján szavazni fognak és megválasztják maguk közül a Borászok Borászát. Ez a rendezvény adta az apropót a díj alapítójának, Rókusfalvy Pálnak, hogy elmondja, miért is jött létre a Borászok Borásza.
Vágólapra másolva!

2019 ötven legjobb magyar borászát, a Borászok Borásza díj eddigi nyertesei választották meg és a Borjog és Bormarketing Konferencián közölte a listát a díj alapítója. (A legjobbak listája a boraszokborasza.hu/hu/ oldalon tekinthető meg.) Ők ötvenen nyerhetik el a Borászok Borásza címet a saját, (kétkörös) szavazataik alapján, azaz a jelöltek maguk döntenek a végső győztesről.

A döntés megkönnyítése érdekében egy új egyedülálló eseményt szervezett a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány, ez volt a március 2-i Borászok Borásza Kóstoló Kör. A rendezvény keretein belül a Kárpát-medence 50 legjobb borásza és a díj győztesei tartottak szakmai kóstolót. A rendezvény délelőttjén egymás borait kóstolták, hogy ez alapján felelősségteljesen döntést hozhassanak arról, hogy szerintük ki legyen a Borászok Borásza.

Az 50 legjobb borász Forrás: Földesi Máté

A helyszínen leadott voksokat a szervezőség jelenleg összesíti; az öt legtöbb szavazatot kapott borász kerül a döntőbe, majd az ötvenek újra szavaznak, hogy a döntősök közül megválasszák 2019 Borászok Borászát. Amint megvan az első fordulós szavazatok eredménye, a finalisták névsorát nyilvánosságra hozza az alapítvány.

A Borászok Borásza Kóstoló Kör délutánját nyilvánossá tették a szervezők és egy szűk körű meghívott vendég és jó előre regisztrált borkedvelő személyesen koccinthatott és kóstolhatott a legjobbakkal. Valóban rendkívüli, hogy a jelenlegi 60 csúcsborász (50 jelölt és a 10 korábbi győztes) egy helyen, rendkívül baráti, családias hangulatban kóstoltasson, és a várt hatás nem is maradt el: a rendezvény nagy sikert aratott a borászok és vendégek körében egyaránt.

Barta Károly és Bacsó András beszélgetnek a rendezvényen Forrás: Földesi Máté

Találkozhattunk régi ismerősökkel és új arcokkal egyaránt. Itt gyengébb bor nem szerepelt, csak jó, még jobb és kitűnő. Nehéz ezek közül bármelyiket is kiemelni (nem irigylem a borászokat, akiknek majd dönteniük kell), de azért mégis megemlítek néhány tételt, amely különösen mély benyomást gyakorolt rám.

Barta Károly borai mindig is a kedvenceim közé tartoztak, most sem volt másként: kitűnő furmintot és aszút hozott a Királydűlőről. Vida Péter Bonsai nevű öreg tőkék kadarkája szintén unikum. Horváth "Ráspi" József kékfrankosa és Bolyki István üde, fiatalos borai is említésre méltók.

Az igazi revelációt azonban Bock József Magnificója (amely 100 százalék merlot) jelentette számomra. Ilyen csodás harmóniájú, illatában és ízében is végtelenül összetett és kifinomult bort még nem ittam a több százezres bordóik közt sem.

Búcsúzóul kóstoltam még egy szintén kiemelkedő különlegességet. Bacsó András, az Oremus pincészet birtokigazgató borásza hozott egy 1999-es, azaz húsz éves tokaji aszút, aminek tényleg minden cseppje aranyat ér.

Miért is jött létre a Borászok Borásza?

Rókusfalvy Pál, a díj alaptója válaszol a kérdésre.

„Ezt a kérdést a Borászok Borásza alapítása óta eltelt tizenkét évben (kérdés nélkül is) többen megválaszolták már helyettem. Ezek közül még a legjobb szándékú feltételezés az volt, hogy nyilvánvalóan valamilyen üzleti célzatú döntés volt ez részemről, azaz profitot remélek tőle.

Eddig azért nem reagáltam ezekre a találgatásokra, mert azt gondoltam, hogy a díj, a maga letisztult rendszerével, és az ezzel kapcsolatos munkánk önmagért beszél. Most mégis úgy gondolom, hogy 12 évente talán érdemes egy pillanatra megállni és reagálnom. A válasz elsőre korszerűtlennek tűnhet vagy nem eléggé életrevalónak, de a díj alapításával „mindössze" a közösségért, a magyar borászokért akartam tenni valamit. Azt ugyanis fontos hangsúlyozni, hogy a rendszerváltoztatás óta eltelt 30 év alatt a magyar csúcsborászok felzárkóztak az abszolút világszínvonalhoz. Ennek ellenére a borász díjaknál, a borászok körüli eseményeknél éppen a legfőbb érdekeltek, azaz a borászok véleménye szorult háttérbe. Olyan díjat akartam, ami csak róluk szól és kizárólag az ő véleményüket tükrözi. A Borászok Borásza esetében borászok jelölnek és ők is választanak végső győztest – ez azt jelenti, hogy ennek a díjnak a jelöltjei és végeredménye mindig a borászok aktuális lelkivilágának egyfajta lenyomatát mutatják.

A Borászok Borásza a borászokról szól, értük van és addig marad hiteles és életképes, amíg ilyen marad az egyszerű, letisztult és átlátható választási mechanizmusával együtt."