Mákimádás, joggal

Vágólapra másolva!
A mák segít megállítani a csontritkulást, nagyon erős fájdalomcsillapító, olaja egyenértékű az oliva olajjal és szerintünk már csak azért is isten ajándéka, mert finom. A mák veszélyeivel foglalkozó cikkünkkel elrémített olvasókat a növény pozitívumait kiemelve igyekszünk visszatéríteni.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Igaz ugyan, hogy a mákgubóból kinyert ópiumszármazékból erősen addiktív drogokat is állítanak elő, a mákmag maga teljesen ártalmatlan és egészséges. Értékes tápanyagtartalmú élelmiszer, ami egyebek mellett jó B1-, B6-, B2-, kálcium-, cink-, és vasforrás.

A mákszemekből kisajtolt olaj egyenértékű az olívaolajjal; alacsony morfintartalmú, halványsárga színű, hígan folyó, kellemes ízű és illatú. Az olajat a konyhán kívül használják gyógykészítmények, kozmetikai termékek alkotóelemeként és festékek, szappanok alapanyagaként. Az olaj csontritkulás visszafordító hatását is vizsgálták már.

A mákgubó a vegyipar és a gyógyszeripar fontos alapanyaga. Az ebből kinyerhető két legfontosabb ópiát a morfin és a kodein. Az orvostudomány széles körben alkalmazza ezeket gyógyszerek alkotórészeként, így köhögéscsillapításra, görcsoldásra, vagy súlyos betegségekben a végső fájdalom csillapítására.

A magyar népi orvoslásban gyakran használták a mákgubófőzet, amit a nyugtalan, síró, ijedt gyerekeknek adtak. A mákteát bélhurut és kólika ellen is itták, de bevetették fájdalomcsillapítóként, álmatlanság ellen, altató- és hurutoldó szerként is.

Üdvös hatásai mellett sem lehet elfelejteni az egyik legfontosabbat, hogy a mák finom. A tökéletes mákos tészta nyomaitól igyekszünk hisztérikusan szabadulni ebéd után. És ott van az idényesített rebarbarás mákfelfújt és a mákolajos citromtorta.