Hé, vega, állatot eszel!

2012.07.01. 9:17

Az élelmiszer-ipari adalékok nem feltétlenül kémiai eredetűek. A vegetarianizmus tehát nem csak abból áll, hogy nem kérünk a pörköltből, mert a legártatlanabbnak tűnő cukorka is rejthet állati dolgokat.

A Starbucks például éppen emiatt volt kénytelen változtatni. A kávélánc engedett az elsöprő erejű vegán felháborodásnak, és a továbbiakban nem bíbortetűvel színezi majd az epres frappucsínót. A bíbortetű porrátört páncéljával színezés teljesen jogszerű, az FDA által is engedélyezett, és semmiféle egészségkárosító hatása nincs, a vegánok viszont elvileg nem fogyaszthatják. A rózsaszín cukormázak és smoothie-k tehát gyanúsak lehetnek, és nem a bíbortetű az egyetlen féltitkos állati összetevő.

A hagyományos gumicukor összetevője a zselatin például elsősorban csontból és bőrből kivont kollagén. A vajkrémek, krémsajtok, joghurtok, pudingok, tejfölök, gyümölcskocsonyák, tortabevonó zselék, fagylaltok szintén tartalmazhatnak zselatint, de előfordul a gyógyszerek kapszulájában is.

Kizárólag állati eredetű nyersanyagokból összesen három fajta adalékanyag készül. A valódi kármint vagy kárminsavat (E 120-ként ismerjük fel a csomagoláson) nőstény pajzstetvekből (Coccus cacti) nyerik, a méhviaszt (E 901) a méhek választják ki, a sellakkot (E 904) egy pajzstetűfajta (Kerria lacca) nőstényeinek gyantaszerű váladékából vonják ki. A tyúktojás is belekerülhet két alapanyagba. A lizozimot (E 1105) rendszerint tojásfehérjéből nyerik, de az enzimet genetikailag módosított mikroorganizmusok segítségével is elő lehet állítani, a lecitin (E 322) a tojássárgája természetes összetevője, rendszerint azonban ezt az emulgátort szója-, repce- vagy földimogyoró-olajból nyerik. Egyes adalékanyagok előállításához zsírsavak (E 570) kellenek. Ezeket állati zsírokból vagy növényi zsiradékból készülnek.

A felhasznált adalékanyagok eredetéről azonban csak maguk a gyártók tudnak megbízható információt nyújtani, egyenesen hozzájuk kell fordulni, ha egy összetevőről nem tudjuk megállapítani, hogy miből készült. A sajtok zöme oltóanyag felhasználásával készül, az alvasztóenzimeket borjúgyomorból vonhatják ki vagy genetikailag módosított (GMO) baktériumtörzs tenyésztésével. A vegánok itt ugye nincsenek veszélyben, mert a vegán táplálkozás kizárja a tejtermékek fogyasztását, de a vegetarianizmus több ága megengedi a sajtokat. A sajtokon az enzim eredetét nem kell feltüntetni, úgyhogy itt is csak a gyártó adhat felvilágosítást.

A következő élelmiszer-adalékanyagokat állítják elő étkezési zsírból: 

  • Aszkorbinsav-észter (E 304)
  • Poliszorbátok (E 432, 433, 434, 435, 436)
  • Ammónium-foszfatidok (E 442)
  • Zsírsavak nátrium-, kálium-, kalcium- és magnéziumsói (E 470 a, E 470 b)
  • Zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) és ezek észtervegyületei (E 472 a - f)
  • Zsírsavak cukorészterei (E 473)
  • Cukorgliceridek (E 474)
  • Zsírsavak poliglicerin észterei (E 475)
  • Zsírsavak propilén-glikol észterei (E 477)
  • Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva (E 479 b)
  • Sztearil-tartarát (E 483)
  • Szorbitán-zsírsavészterek (E 491 - 495)

Forrás: Tudatosvasarlo.hu