Szeresse meg a téli retkeket!

retek
Vágólapra másolva!
Csak nyígunk a tavaszért és a friss ízekért, színekért, közben pedig mély elkeseredettségünkben már annak sem örülünk, amink van. Nem piros, nem olyan cuki kerek, de talán még finomabb, karakteresebb ízű a tavaszinál, nem beszélve arról, hogy valódi gyógyszer, és tele van vele a piac. A téli retkeket szeretni kell, ezért fogunk most róluk áradozni: a feketéről, a sörről és a jégcsapról is. 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Ősidők óta használják

Az ókori Kínában és Egyiptomban is használták, ezt ették a piramisépítő munkások, hogy jó erőben maradjanak, Kínában a mai napig 30 kiló az egy főre jutó évi fogyasztás, ez nálunk nem éri el a 2 kilót, pedig Európába valószínűleg már a római birodalom idején megérkezett.

Mézzel gyógyszer

A népi gyógyászat a retek levét szeplők halványítására, sőt, még potencianövelésre is használta, magas illóolaj-tartalma miatt köhögésre, rekedtségre, torokfájásra és a megfázás egyéb tüneteire ma is alkalmazzák, a fekete retek hatóanyag,-és ásványi anyag-tartalma akár a kétszerese is lehet a többi retekfajtájénak. A retek belsejét kivájták, az üregbe mézet csorgattak és egy éjszakán át állni hagyták. A retek reggelre levet eresztett, ezt kanalazták ki a mézzel együtt. Ma sincs család, ahol ne fordulna elő egy nagymama vagy dédnagymama, aki ne a mézes fekete retket tartotta volna a megfázás elsődleges ellenszerének. A retek leve náthaűző hatásán túl stabilizálja a vérnyomást, segít a bőrbetegségek kezelésében, antibakteriális és gombaölő, az epetermelést serkentő hatású, sőt, rendszeres fogyasztásával a vese-és epekövek kialakulásának veszélye is csökkenthető.

Ilyenkor a legjobb

Az influenzajárvány, a tél folyamán felgyülemlett méreg-és salakanyagok, kilók eltávolításának szempontjából is ilyenkor, februárban a legjobb, leghasznosabb sok téli retket enni. Magas a C-, B1, B2-vitamintartalma, de vasat, magnéziumot, kalciumot, foszfort is tartalmaz és tele van antioxidánsokkal. Két oldalról támogatja a fogyókúrát: rendkívül magas a rosttartalma, ezért emésztésserkentő hatású, de káliumtartalma is jelentős, ezért a felgyülemlett víz elhajtásában is segít.

Reggel vagy este?

Különböző közmondások irányítanak a retek esti illetve reggeli fogyasztására: az egyik szerint "Reggel gyógyszer, délben étek, este vétek" - ez valószínűleg enyhe puffasztó hatására vonatkozik, amin viszont sokat segíthet a mézzel vagy sóval történő előkezelés. A másik épp ellenkezőleg szól: "Reggel méreg, délben étek, este orvosság.", ez pedig az erős illóolajok okozta esetleges maró, gyomrot égető hatására vonatkozhat, mely erősebb, ha reggel, éhgyomorra, magában esszük.

A japánok szeretik

A jégcsap-és a sörretek enyhébb, kevésbé csípős ízű, a japánok egyik kedvenc zöldségére, a daikonra is hasonlító ízvilágú. A szusitálakon mindig kell lennie gyalult, jéghideg vízbe áztatott reteknek, ami remekül kiegészíti a hal ízét. Levesbe is teszik, vagy ecetes lében pácolják, savanyítják, és salátának szolgálják fel. Koreában kimcsit készítenek belőle, azaz gyömbérrel, sóval, paprikával és fokhagymával pácolják be, és napokig hagyják állni. Nálunk is tele van velük a piac, de legfeljebb szendvicsbe, vajas kenyérre szeletelve esszük, pedig jó például mártogatósnak is, előételként, vagy salátákba, főleg ilyenkor, amikor már mindenből hiányzik a ropogós állag. Mivel az íze enyhébb a fekete -és a hónapos retek aromájánál, a gyerekeknek is könnyebb beadni, sózva kifejezetten édeskés lesz. Ha recepteket képzelünk hozzá, kizárólag a nyers változatban érdemes gondokozni, de jól működik mindennel, amivel a hónapos retek is: vajjal, például szardellavajjal, sajtokkal, főleg a sós, krémes, friss fajtájúakkal, ricottával, vagy túrókkal, juhtúróval, túrós szendvicskrémekkel, sonkákkal, hideg halakkal. Meleg vagy langyos saláták, például krumpli-vagy tésztasaláták puha alapanyagai mellé ropogós-friss-nyers kontrasztként csodákat művel. Mindig a hibátlan, feszes, ránctalan felszínű, kemény példányokat válasszuk, a lekonyuló jégcsapretekből és a puha sörretekből pont a lényeg hiányzik.

Csípős-erős: a fekete retek

Ha a családi hagyományokban szerepel is, mint gyógyszer, ételekbe pont olyan ritkán kerül a fekete retek, mint a többi fajta. Néhol forró húsleves mellé tálalják, reszelve, esetleg reszelt almával keverik, és salátának eszik. Külföldön valamivel bátrabban kísérleteznek vele, és köretek is készülnek belőle. Mivel íze sokkal erősebb a többi retekénél, állaga pedig valamivel keményebb, a hőkezelést is jobban bírja, aki tehát meg akar szabadulni a harsány, csípős íztől, és egy édeskés, félpuha, se nem krumpli, se nem csicsóka köretet szeretne, pirítsa vagy süsse meg hirtelen a fekete retket, esetleg párolja meg habzó vajban. De mindig csak félig, ressre hagyva, hogy megtartson valamit eredeti jellegéből is.
Aki viszont direkt a csípősségre hajt, reszelve keverje reszelt répával és forgassa vinaigrette öntetbe, vagy tegye amerikai káposztasalátába, és párosítsa majonézzel. Koromfekete héjával is hófehér belsejével pedig játszani is szépen lehet, ha például kefével alaposan letisztogatjuk, és zöldséghámozóval zebracsíkosra hámozzuk, aztán így szeleteljük fel és használjuk, még eredetibb lesz az egyértelműen csinos kicsi piros rokonainál.

Receptjeink retekkel:

Retek raita
Fekete retek csipsz

Receptjeink hónapos retekkel, amiket bátran alkalmazhatnak a téliekre is:

Grillezett retek szardellavajjal
Retek csatni
Retekleves ayrannal
Reteklevélpesztó