Vágólapra másolva!
Az oregánó, más néven szurokfű nem csak a pizzák fűszere, annál sokkal többet tud. A görögök szerint Aphrodité találta ki, használták bor ízesítésére, parfümökhöz és gyógynövényként is. Oregánótörténet és hasznosítás a görögöktől napjainkig.
Vágólapra másolva!

Forrás: scx.hu

Az oregánót (Origanum vulgare) szurokfűnek vagy vadmajorannának is hívják, eredetileg Dél-Európában őshonos, manapság már Észak-Európában, Közép- és Dél-Amerikában is elterjedt. Az ókori görög mitológia szerint Aphrodité találta ki ezt a fűszert, hogy az emberek élete boldogabb legyen, az oregano szó is görög kifejezés, amely nagyjából annyit tesz: a hegyek öröme. A friss házasokat oregánókoszorúval koronázták, de a sírba is tették a halott lelkének nyugalma érdekében. Hippokratész a majorannához hasonlóan fertőtlenítőszerként használta.

A rómaiak is megkedvelték a fűszert, aminek köszönhetően elterjedt az egész birodalomban, majd később Európában és Észak-Afrikában is, és elsősorban húsokhoz, halételekhez és borok ízesítésére használták. A középkorban is ismerték, de inkább gyógyszerként, reuma, fogfájás, köhögés és emésztési zavarok kezelésére. A középkorban jutott el Kínába, ahol szintén gyógynövényként sárgaság, láz, hányás, hasmenés ellen fogyasztották. Az Egyesült Államokba a második világháború ideje alatt Olaszországban állomásozó katonák révén jutott el.

Gyógyhatás

A szurokfű antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik (timol- és karvakroltartalmának köszönhetően), A friss oregánó a spenóthoz, leveles zöldségekhez hasonlóan kiváló rostforrás. Magas vas-, mangán-, kalcium-, kálium és C-vitamin-tartalma van, valamint omega 3 zsírsavak is találhatóak benne.

Az oregánóból készült tea (1 tk. oregánó, 2 dl forró víz) görcsoldó, étvágygerjesztő, segíti az emésztést. Enyhíti az influenzás, megfázásos tüneteket, köhögéscsillapító hatása is van. Kis mennyiségű oregánóolajjal kezelhetőek a bőrproblémák, gombásodás és korpa ellen is használható. Az oregánóolaj majdnem csodaszernek számít, ugyanis antibakteriális hatásának köszönhetően 25 baktériummal - többek közt a staphylococcusszal, listeriával és a nagyon komoly fertőzéseket (mint agyhártya- és tüdőgyulladás) okozó pneomococcusszal szemben mutatkozott hatásos ellenszernek.

Mihez illik?

Az oregánót leginkább szárított, morzsolt fűszerként ismerjük és használjuk, pedig már a legtöbb hipermarketben lehet frissen is vásárolni. A szárított oregánó íze intenzív, aromája hasonlít a majorannáéhoz és a kakukkfűéhez, illata agresszívan kúszik fel az orrba, kifejezetten mézes aromájú.

Az oregánóról tipikusan az olasz konyha vagy még inkább a pizzák jutnak eszünkbe, pedig ennél sokkal többet tud. A görög konyha egyik alapfűszere, salátákhoz, sült húsokhoz, halakhoz adják, a törökök bárány- és birkahús fűszerezésére használják, a Fülöp-szigetek déli részén pedig vízibivalyhúshoz adják. Emellett az egyiptomi, libanoni, szír, palesztin, spanyol és portugál konyha fontos kelléke.

Zöldségekhez, fehér és vörös húsokhoz, halakhoz jól illik, megy hozzá a bazsalikom, a fokhagyma, a bors vagy a kakukkfű. Erőteljes íze miatt mindig fokozatosan adagolják, mert könnyen válik túl dominánssá az ételekben.

Receptek oregánóval: