ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

A vese nem csak földrengés megelőzésére jó

2013.03.06., 14:52|Utolsó módosítás:2013. 03. 06., 16:06|

A vese talán nem a legnemesebb feladatot látja el a szervezetben, nem ő dobog kedvesünkért, de ha a belekbe kolbászt töltünk, miért ne ehetnénk meg ezt is? Meg is esszük, és nem csak mi, magyarok.

Forrás: Táfelspicc

A tisztítás

A vese, mivel a vizeletet kiválasztó szerv, - és mint olyan érintkezik is az ammóniás, büdös pisivel - különleges és alapos előkészítést igényel, ami se nem különleges, se nem alapos. Ráadásul a vese olcsó, rövid idő alatt elkészíthető - túlkészítve megkeményedik - alapanyag, és gazdag A-, B6-, B12-vitaminokban. És finom.

Először is érdemes fiatal állat veséjét feldolgozni, ilyen a borjú vagy a bárány, de ha ehhez nem tudunk hozzájutni, jöhet a nem túl karakteres sertés- vagy esetleg a marhavese. A tisztítás nem ördöngösség, és ha alaposan elvégzik, az áztatással sem kell kínlódni annyit. Sőt egy szépen megpucolt vesét nem kell áztatni, elég egyszer leforrázni főzés előtt. És még egy aranyszabály: minél sápadtabb a vese, annál jobb! Vesepucolás - szakszerűen mondva a velőállomány eltávolítása - galéria a linken.

A vese és az ikon

A vese több szélsőséges, bakancslistákról kihagyhatatlan étel egyik vagy fő alapanyaga, amelyek közül a legközismertebb az angol húsos és vesés pite (steak and kidney pie). Mivel hazánkban egyáltalán nincs hagyománya a húsos pitéknek, egy ilyen, a belsőségek, a hús és a vaj mondanivalóját egy falatba sűrítő ételért kénytelenek lesznek fakanalat ragadni. A fogás tésztába töltött, barnamártással összesütött marhahúst és vesét takar, olcsó és kiadós étel, felejthetetlen élménnyel megfejelve.

A húsos piték

A pite az ókori Egyiptomba és természetesen a görögökig vezethető vissza, az akkori változatokban a tésztaburok csupán edényként szolgált, egyfajta kőből pattintott szuvidáló berendezésként nem hagyta elszökni a beletöltött alapanyagok nedvességtartalmát, így azok vajpuhák, szaftosak lettek. Az eljárást a rómaiak terjesztették el a birodalomban, az eredetileg só-liszt alapú tésztába már a középkorban került a zsiradék, amelyet hajtogatással fejlesztettek a franciák leveles tésztává.

Neve - angolul pie - az akkori legjellegzetesebb töltelék, egy galambfajta -a magpie pigeon - nevéből ered. Amellett, hogy remekül lehet a tésztaburokban megfőzni a húst, az így elkészített étel hűvös helyen hosszan eltartható, így elsősorban Észak-Európában, főleg Angliában lett népszerű, ahonnan brit telepesek hordták szét az egész világban.


Az ördögi vese

Szintén bárányvesére írt brit recept a devilled kidney, azaz ördögi vese, amelyet elsősorban pirítóson tálalnak. A kétszáz éves receptben a devilling lényegében alapos fűszerezést jelent, amikor a húst Worcestershire-mártással, mustárral, cayenne borssal, borssal készítik el. Recept itt.

Sütve

Talán senkit sem ér meglepetésként, hogy az egyik francia megoldás zsenge borjúvesére a vajban pirítás, a másik a Calvadossal, vagy konyakkal meglocsolva, szintén vajban kisütés. A vese állja a nyílt tüzet és a parazsat is, pécsi illetőségű olvasóinknak ismerősen csenghet a Milán Falatozó, ahol a hetvenes-nyolcvanas években lehetett délszláv ételeket, többek között vesét is fogyasztani, amelyet elkészítés előtt faszénparázson pirítottak meg egy kicsit, hogy még finomabb legyen. Ahogy süthető, akár nyársra is húzható a felkockázott vese, így a közeledő grillszezonban sem kell róla lemondani.

A mi kis szélsőséges válaszunk a vesére

A vese velővel bármilyen bizarrul hangzik, teljesen logikus párosítás. A zsíros velő remekül megy a puha veséhez, mindkettő percek alatt elkészül, és aki az agyat megeszi, az a vesét is. És fordítva. Gombával kiegészítve különösen finom, és burgonyafánkkal a legjobb.

Fűszerei

Ahogy több belsőség, úgy a vese is különösen illik a mustárhoz, calvadoshoz, madeirához, konyakhoz. Szereti a borsot és a babérlevelet, és mivel hamar elkészül, jól megy hozzá az édeskés vaj.

Forrás: Táfelspicc

Vesés receptek:

Belsőséges sorozatunk korábbi részei:

Címlapsztori»

Forrás: Dreamstime A tíz legjobb magyar bor nyárra Még a legmegrögzöttebb vörösborosok sem képesek a nyári hőségben alkohol- és tanninbombákat inni, ezért olyan könnyű borokat kerestünk a tavalyi évjáratból, amelyek ...
    Forrás: Dreamstime A tíz legjobb magyar bor nyárra Még a legmegrögzöttebb vörösborosok sem képesek a nyári hőségben alkohol- és tanninbombákat inni, ezért olyan könnyű borokat kerestünk a tavalyi évjáratból, amelyek ...
    Forrás: Dreamstime A tíz legjobb magyar bor nyárra Még a legmegrögzöttebb vörösborosok sem képesek a nyári hőségben alkohol- és tanninbombákat inni, ezért olyan könnyű borokat kerestünk a tavalyi évjáratból, amelyek ...
    Forrás: Nagy Bence Ez Magyarország legjobb halászleve Egy jó halászléért érdemes utazni, pláne annak, aki az ország legjobb halászlevevét szeretné megkóstolni. Az sem mindegy, hogy a Rév csárda megkapta a Gault & Millau ...
    Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc Izgalmas titkok az erdő mélyén Ha május, akkor géva! Kevés olyan izgalmas dolgot adhat ilyenkor az erdő, mint a sárga-narancssárga taplógomba, amely annak ellenére, hogy bizarr színű, kesernyés szagú, ...
    Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc Krokodilhúst ettünk a zuhogó esőben Kevés szomorúbb látvány van az esőbe burkolózó gasztrofesztiválnál. A maroknyi vendég a tócsákat kerülgeti, majd sebesen behúzódik a féltetők alá - tekintetükön látszik, ...
    Forrás: MTI/H. Szabó Sándor Angol találmány, mégis hungarikum Masszívan tartja magát a közhiedelem, hogy a szódát Jedlik Ányos találta fel. Ez nagyon jól hangzik, de sajnos nem igaz. Nézzük, mi az igazság szikvízügyben!
    Forrás: Táfelspicc Kilenc étkezési tipp a rák ellen Kigyógyult a rákból, és állítja, hogy a szabályok betartásával ez másoknak is sikerülhet: Toral Shah rákkutató-biológus és lelkes gasztroblogger összeszedte a megelőzés ...
    Forrás: Zwack Unicum: a család és ami mögötte van Kedvesek, közvetlenek és lazák. Zwack Sándor és Izabella első látásra olyan elegánsak, mint a brit uralkodói család olaszos kiadása, de olyan egyszerűséggel említik, ...
    Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc A paprikás csirke rajongóinak ez fájni fog! Felejtsék el, amit a paprikás csirkéről eddig tudtak. Kis időre ne foglalkozzanak a tapasztalataikkal, meg se próbálják felidézni a nagymama főztjét: ezek most nagyon ...

Hirdetés

hirdetés

Ajánlat

Ajánlat

Ajánlat

Ajánlat