Kurkuma

kurkuma
Vágólapra másolva!
A kurkuma az ázsiai konyha és a curry egyik fő fűszere, bármit megfest, amihez csak hozzáér, és az egyik legegészségesebb növény, amelyet az indiaiak 500 éve használnak. Borsos, mustáros, nyersen könnyen összetéveszthető a gyömbérrel, és állítólag hatásos az Alzheimer-kórral szemben. Kurkumatörténet.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A kurkuma (Curcuma longa) egy Dél-Ázsiából származó fűszer- és gyógynövény, indiai sáfránynak és sárga gyömbérnek is nevezik. A fűszert a növény sárga színű, gyömbérre emlékeztető gumójából és gyökeréből nyerik úgy, hogy a rizómát (gyöktörzs) néhány órán keresztül forró sütőben szárítják, majd megőrlik, ebből lesz a mélysárga por. A curryk, illetve a dél-ázsiai és közel-keleti konyhák fontos fűszere, eleinte erőteljes színe miatt inkább festékként használták, később orvosságként. Indiában évezredek óta ismert növény, az ajurvéda, az 5000 éves indiai természetes orvoslás alapja. Hatóanyaga a kurkumin, amelytől enyhén földes, kesernyés, borsra emlékeztető íze van.

Színezőképessége miatt (habár teljesen különbözőek) gyakran a sáfrányt helyettesítették vele, a 13. században Marco Polo is ehhez hasonlította. Európába arab kereskedők hozták be, a nyugati kultúrában azonban csak a közelmúltban vált népszerűvé, ami a legújabb kutatásoknak és a terápiás tulajdonságainak köszönhető. Ma a vezető kereskedelmi kurkumagyártók között van India, Indonézia, Kína, Tajvan, Haiti, a Fülöp-szigetek és Jamaica.

Indiában vallási ünnepélyeken és esküvői szertartásokon is használják évezredek óta. A pár testét kurkumapasztával kenik be, amely egyfelől puhává teszi a bőrt, másrészt a sárga színnel fejezik ki az ünnepélyességet. Dél-Indiában szárított kurkumagyökérből készül nyakláncot tesznek a pár nyakába (a mangalszútra vagy thali nyaklánc helyettesítésére), amely a nyugati kultúrában jegygyűrűként értelmezhető.

Nagyon erős festék, bármilyen szövetet könnyen megszínez (ezért vigyázzanak, főzés közben ne kerüljön ruhára!), Indiában és Bangladesben használják erre a célra, és a buddhista szerzetesek ruháit is kurkumával festik sárgára. Indiában szőrtelenítésre és arckezelésre is használják: a kurkumát tejjel vagy joghurttal paszta állagúra keverik, a kívánt területre kenik, majd hagyják megszáradni, végül ledörzsölik, ezzel a szőrt is eltávolítják.

Gyógyhatása

A kurkumában található kurkumin gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, ezért ízületi gyulladás, gyomorbántalmak, fejfájás, gyulladásos bőrbetegségek, megfázás ellen kiváló. Epeproblémák esetén is hatásos, segít az epekő megelőzésében és a már meglévő kövektől való megszabadulásban. Antioxidáns, vírus-, baktérium- és gombaölő, egyes kutatások szerint az Alzheimer-kór és a rák kezelésében is segíthet.

Mire használjam?

A kurkuma a curry alapja, enyhén borsos, kesernyés ízű, illatában hasonlít a mustárhoz, így mustár készítéséhez is használják. A keleti konyha fűszere, az indiai, perzsa, vietnami, libanoni és thai konyha használja leggyakrabban, leginkább por formájában, de friss kurkumával is ízesítenek leveseket. Az élelmiszeripar színezésre használja, főként tejtermékeknél, fagylaltoknál, kekszeknél, sőt, az ipari csirkék bőrét is kurkumával csalják szép tanyasi sárgára.

Ha friss kurkumával főznek, érdemes gumikesztyűt húzni, mivel bármit megszínez, amihez csak hozzáér.