Vágólapra másolva!
A menta a bárány egyik legjobb barátja, a legtöbbször mégis cukorkában, rágóban és édességekben találkozunk vele. Pedig ez a sokoldalú zöldfűszer nemcsak finom, hanem gyógyhatása miatt is érdemes gyakran használni.
Vágólapra másolva!

A menta az árvacsalánfélék családjába tartozó fűszernövény, amelyből legtöbbször gyógyteát készítünk, az élelmiszeripar cukorkát, rágót, szörpöt, likőrt vagy csokoládét ízesít vele. A legismertebb mentoloson kívül létezik citrusos, narancsos, almaillatú menta, sőt, van egy macskamenta nevű növény is, amelytől a macskák teljesen begerjednek.

A menta a görög mitológiában is felbukkan. Úgy tartják, az alvilág ura, Hádész szerelmes lett egy nimfába, Minthébe, mire a felesége, Perszephoné féltékenységében és éktelen haragjában növénnyé változtatta a nimfát, akit még Hádész sem tudott megmenteni.

Forrás: Wikipedia

Fodormenta

A különböző fajták felhasználása különbözik: ismert a fodormenta, borsmenta, vízimenta, csombormenta és a japán menta. A legelterjedtebb a fodor- vagy zöldmenta (Mentha spicata, angolul spearmint), ezt használjuk frissen húsok, mártások fűszerezésére. Népies neve a köményes vagy kerti menta, utóbbit valószínűleg azért kapta, mert úgy burjánzik a kertben, mint a gyom (érdemes ezért inkább cserépbe ültetni). Egykor tej tartósítására használták, ugyanis megakadályozza az alvadást. A fodormentából készült olaj gyengébb, mint a borsmentáé, de azt is gyomorbántalmak ellen ajánlják.

A másik legtöbbet használt fajta a borsmenta (Mentha piperita, angolul peppermint), amelyik a legillatosabb, legaromásabb mentafajta, és leginkább az édesipar használja likőrök, cukorkák, bonbonok, szörpök, csokoládék ízesítésére. Több mentafaj kereszteződéséből jött létre. A középkorban kezdték el fogtisztítóként használni, a korabeli szerzetesek pedig rájöttek, hogy erős illata távol tartja az egereket és a patkányokat a kamráktól. A két fajtát nem nehéz megkülönböztetni, a borsmenta levei sima felületűek, kicsit cakkosak, a fodormenta szélei nagyon cakkosak és barázdált a felületük.

Forrás: AFP/DPA

Borsmenta

Mentás vagy mentolos?

A két kifejezést gyakran keverik, szinonimaként használják. A menta maga a fűszer- és gyógynövény, a mentol pedig a levelekben található illóolaj, amely a jellegzetes ízt, illatot, aromát adja. Azok az ételek, édességek, amelyekhez mentát használunk értelemszerűen mentásak, míg a hűsítő cukorkák, fogkrémek, dohányáruk, ipari termékek, egyes csokoládék általában mentollal készülnek.


Gyógyhatás

A bors- és a fodormenta leveleiből készül teát is használják gyógyhatásuk miatt, és mindkét fajtából készül fogkrém, szájvíz, a kozmetikai ipar pedig előszeretettel használja, mivel hűsítő érzetet hagy maga után. A fodormentából készült tea gyengébb, görcsoldó, puffadáscsökkentő, gyomorerősítő hatású, de megfázás és köhögés esetén is ajánlják.

A borsmenta erősebb, magasabb mentoltartalma irritálhatja a nyálkahártyát, légszomjat okozhat, emiatt kisgyerekeknek, csecsemőknek egyáltalán nem szabad borsmenta- vagy mentoltartalmú készítményeket (orrcsepp, kenőcs stb.) adni. A borsmentatea is gyomorerősítő, görcsoldó, enyhén nyugtató hatású, enyhíti az asztmás rohamot kísérő hörgőszűkületet. A borsmentaolaj savkötő hatású, párologtatva enyhíti a szédülést, fejfájást, bőrbe dörzsölve frissítő, fájdalomcsillapító, izomlazító.

Mihez illik?

A leggyakrabban desszerteket, csokoládékat ízesítenek vele, viszont kiváló fűszere a halnak, húsoknak (főleg a báránynak), friss salátáknak, gyümölcsöknek, de mártást is készíthetnek belőle. Az arab és az észak-afrikai konyha egyik fontos fűszere. Szörpként, likőrként is találkozhatunk vele, és az egyik legnépszerűbb koktél, a mojito alapja. Szárított, morzsolt verzióban is lehet vásárolni, ez viszont nem adja azt az üdítő ízt, mint a friss változat, sokkal mélyebb, kissé füstös aromája van. A mentatea az arab világban nem csak megfázáskor és télen jön szóba, hanem mindennap, szertartásosan fogyasztják, akár napi 4-5 pohárkával. Ezt az italt hűsítő hatása miatt érdemes nyáron fogyasztani a jeges üdítők vagy a fogkrémízű mentafagyi helyett, de csakis forrón.

Receptek mentával: