Hashajtó a halas pultban

vajhal
Vágólapra másolva!
A vajhal bájos neve, finom húsa és kellemes állaga mögött egy minden képzeletet felülmúló hatású vegyifegyver van. Tudjuk, próbáltuk.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A dráma maga

B (tapasztalt vajhalevő) - Ne egyél abból steaket, mert kezelhetetlen hasmenésed lesz tőle.
A (újonc) - Hagyjál mááár, hányszor ettem szusiban, semmi se volt.
B - Igen, 2 dekát, az meg ott 15, hallgass rám, ne.
A - De úúúgy szeretem.
B - Én szóltam.

Higgyenek a tapasztaltaknak, a vajhal nem játék.

Annyira nem, hogy a remek steak elfogyasztása után 15 perccel rémtörténetekbe illő és nem mindig végigmesélt történetek drámája kezdődött, pánikszerűen kellett rohanni és elengedni a vajhalat. Majd fél óra múlva ismét, és aztán megint. A vajhal ráadásul a legsúlyosabb olajos iszonyat formájában távozott, amin persze akkor már nagyon röhögtünk, hiszen ő ugye megmondta. Meg, mert már átélte ugyanezt. Én is a vajhal áldozata lettem, aminek, ne szépítsünk, volt már olyan áldozata is, aki egyszerűen, jól befosott. Pardon.

Az ok

A vajhal (Lepidocyboum flavorbrunneum) és rokona, az olajhal (Ruvettus pretiosus) esetében az elnevezés több, mint beszédes.

A hasmenés, amit okoznak, nem hasmenés, hanem olajfolyatás (keriorrhea), ami 30 perccel, másfél nappal a fogyasztás után is bekövetkezhet, egyéni érzékenységtől függően. Van, akire egyáltalán nem hat, de sajnos ettől még lányok is befoshatnak, pedig ők ugye nem, soha. De.

A katasztrófát a két hal húsában nagy mennyiségben (14-25%) megtalálható, az emberi szervezet számára emészthetetlen gempylotoxin (a vajhal családneve, Gempylidae után) okozza. Ezt a finomságot a halak táplálékukkal veszik be, de mivel ők sem tudják megemészteni, ahelyett hogy az óceánok végtelen kék vízébe ürítenék, elraktározzák nekünk.

A szexi bűnösök

A vajhalfilé, bár nehezen összetéveszthető más halakkal (tényleg olyan, mint egy tömb vaj, állaga megdöbbentően homogén) mégis kötődnek hozzá hamis halhús-botrányok, amikor fehér tonnak (Thunnus alalunga) adták el a nagy mennyiségben fogyasztva kellemetlen hatásokat eredményező húst.

Olaszországban és Japánban forgalmazásuk tilos (Japánban mérgezőnek tartják), Kanada és az Egyesült Államok, bár nem korlátozza behozatalukat, de igyekeznek informálni a lakosságot mókás természetükről.

A kanadai egészségügy 15 dekában határozza meg a biztonságosan bevihető mennyiséget, de szerintünk maradjanak a vajhal-szusinál, mert a vajhal húsa zseniális, lágy, krémes és finom, kár volna lemondani róla, de ismerünk olyat, aki 15 dekától eltört.

Szeressék őt, csak mértékkel!