Vega, de ehető cukkinis receptek

cukkini saláta
Vágólapra másolva!
Ha cukkinit készítünk, szinte biztos, hogy a recept többi alapanyaga között szerepelni fog a sajt, valamilyen hús, vagy tejszín. Szegény cukkini tényleg csak egy tök, nem pedig umamibomba, ettől függetlenül vannak benne is lehetőségek. 
Vágólapra másolva!

A cukkini, mivel valóban nem képvisel túl sok karaktert, elbírja a változatos fűszerezést. Kevés fokhagymával, zsályával, rozmaringgal vagy petrezselyemmel rögtön életre lehet kelteni, nem kell feltétlenül mellé a hús és a sajt.

A legelső gondolat mindig a töltés, lehetőleg darált hússal. Pedig lehet mással is. Itt például gluténmentes quinoával, csípősen, mogyoróvajjal.

Quinoával töltött cukkíni Forrás: Táfelspicc

Amire viszont nem gondol senki, hogy a cukkini remek salátanövény, és ha egy fejes vagy jégsaláta íztelenségére gondolunk, a cukkini akár izgalmasabb is. Az alábbi receptben klasszikus ecetesen, egy pesztós öntettel tálalhatják akármi mellé, de magában előételnek is megáll.

Ecetes cukkíni Forrás: Táfelspicc

Ha már ecetes és saláta, akkor miért ne rakhatnánk egy könnyű, nyári vegyes savanyúságba, egy pickle-be is a cukkinit?

Cukkínis nyári savanyú Forrás: Táfelspicc

Bár a hagymás rántotta talán sokkal népszerűbb itthon, mint a cukkinis frittata, egyszer ezt is ki lehet próbálni, ráadásul könnyen szállítható, jól tárolható piknik- vagy strandkaja.

Cukkínis frittata Forrás: Táfelspicc

És végül, ahogy minden mást, a cukkinit is ki lehet rántani, viszont pont karakternélkülisége miatt nagyon jót tesz neki a finom, kesernyés mákbunda.

Cukkíni mákbundában Forrás: Táfelspicc

És a fontos klasszikus, a ratatouille is elképzelhetetlen cukkini nélkül.

Receptek: