A zöld paradicsom minek van?

2013.09.16. 15:33

A piacokon a napokban fel-felbukkan az éretlen, azaz zöld paradicsom, amit téli savanyúságból is ismerhetünk. Mire jó még ez a zöldség, és hogyan készül belőle savanyúság?

A zöld paradicsom a nyers burgonyához hasonlóan tartalmaz szolanint -az érés során ez lebomlik- ezért fogyasztása nem teljesen veszélytelen, de ehhez a veszélyhez kilószám kellene fogyasztani az egyik legfinomabb savanyúságból, amit citrusos, friss íze kifejezetten egzotikussá tesz a hazai zöldség és gyümölcs kínálatban.

Savanyúságnak mindenképpen érdemes eltenni, mivel ez a termék nagyiparilag nem létezik, csak házilag, nagymamáknál, kiskerttel rendelkező ismerősöknél lehet néha elkapni egy-egy üveggel. 

Tehát ha a néni zöldparadicsomot árul, vessék rá magukat!

Ilyen szép a zöldparadicsomForrás: Táfelspicc

Savanyú

Az egyik legjobb savanyúság a kisdinnye mellett. Pikáns, friss, így remekül illik hozzá a csili, a fokhagyma és elbír sok fűszert is. Mi egy mézes-fűszeres változatot próbáltunk. 

Alapanyagok:

  • 2 kg zöldparadicsom egészben, de tisztára mosva
  • 15 db fokhagymagerezd (elhagyható)
  • 5 db csilipaprika (elhagyható)
  • 1,5 l almaecet (6-10%-os)
  • 20 dkg méz
  • 2 evőkanál só
  • 4 db babérlevél
  • 2 evőkanál egész koriandermag
  • 2 evőkanál egész feketebors
  • minden befőttesüvegbe körömnyi gyömbér

A zöldparadicsomokat a fokhagymákkal és a csilikkel az üvegekbe tuszkolom, arra ügyelek, hogy közben ne nyomódjanak össze, ne sérüljenek meg. (érdemes kisebbeket is vásárolni, úgy hatékonyabb a térkihasználás) Az ecetet a fűszerekkel, mézzel, sóval felforralom. Az üvegeket feltöltöm vele, majd lezárom őket. 15 percig fejjel lefelé gőzölöm, majd dunsztban hagyom kihülni.

Savanyúk és csatni zöldparadicsomból.Forrás:Táfelspicc

Csatni

A zöldparadicsom citrusos, citromhéjra emlékeztető íze miatt jól illik halakhoz is, talán csatni formájában még a savanyúságnál is jobban. Ehhez most sok fűszert és cukrot használtunk, karakteressége miatt nem csak fehér halakhoz, de grillezett sajtokhoz, például kecskéhez is ajánljuk.

Alapanyagok:

  • 2 kg zöldparadicsompüré (az egész paradicsomokat pürésítettük
  • 2 evőkanál római kömény szárazon megpirítva durvára őrölve
  • 1 evőkanál feketebors durvára őrölve
  • 1 evőkanál koriandermag szárazon megpirítva durvára őrölve
  • csilipaprika ízlés szerint, finomra vágva
  • 1/2 kg cukor

Az alapanyagokat 15 percig forralom, sterilizált üvegekve töltöm, szárazgőzben 15 percig gőzölöm és dunsztban hagyom kihülni. 

Sütve, sőt rántva

Ebben az esetben kevesen gondolnak a kirántásra, pedig az egy centi vastagra szeletelt, sózva pihentetett paradicsomokat akár ki is lehet rántani. Mert mindent kirántunk. 

Forrás: Science