Só a legbizarrabb formában

sószappan
Vágólapra másolva!
A sör is elég fura szappanalapanyag, végül mégis kiválóan működik, de hogy egy darab sótömböt használjon valaki bőrápolásra? Hát, az már majdnem olyan, mint horoszkópot olvasni.
Vágólapra másolva!

Először is, ezek a sótömbök, legyenek akár himalájaiak, akár parajdiak, nem szappanok. Illetve szappannak elég furák, és kifejezetten nehézkes a használatuk. Sőt, csípnek is! Ettől függetlenül rá lehet kattanni, feltéve, ha valaki kellőképpen megunta az adalékanyagokkal teletolt bolti szappanokat, nem akar ezreket fizetni valódi szappanért, főzni pedig nincs kedve. Szappant se.

Egy himalájai sószappan. A parajdi is hasonló, csak szép ezüstszürkés a benne található iszaptól, de lehet kapni Holt-tengeri sószappant is. Forrás: Táfelspicc

Hol a poén?

Ott, hogy a só elpusztítja a baktériumokat, vírusokat, gombákat. Ezek pedig testszagot, pattanásokat és fertőzéseket okoznak.

De a só szárít!!!

Ezerszer elmondtuk, tilos sóban pácolni a húst sütés előtt, mert a só elvonja a nedvességet, kiszárítja a húst. A sószappan a bőrt viszont nem kiszárítja, hanem összerántja a pórusokat, elpusztítja a kórokozókat, és a bőr pár hét használat után láthatóan tisztább lesz. Ezt a hatást a sószappan több hónapos használat alatt is tartja, száraz és zsíros bőr esetén is. Lényegében azt a hatást fejti ki a bőrre, mint egy fürdősó vagy a rendszeres tengerben fürdés. De ennek elég nagy ára van.

Miért fura használni?

  • Nem habzik, ezért egyszerűen olyan, mintha nem mosakodnánk.
  • Nincs illata, bár ezt az, akinek van egy értékes parfümje, éppen előnynek tartja.
  • Felhordás után csíp, mint a nyavalya, ez 2-3 hét használat után mérséklődik.
  • Nagyon kell vigyázni rá, és két használat között száraz helyen tárolni, hiszen olvad.
  • A felülete lehet érdes, ez néha bejöhet, mint egy radír, de lehet durva is. Akkor kézzel kell felhordani a felületéről leázó sót, nem pedig közvetlenül dörzsölni. Fenékre, combra viszont szuper dörzsi a legdurvább állapotában is.
  • Amikor a bőrön marad, pont olyan érzés, mint tengerben fürdés után. Hát, fura az a belvárosban. A kicsapódó sókristályok ráadásul élesek, ezért elég nehéz őket letörölni.

Hogyan kell használni?

Nehezen. Mivel elég sprőd a felületük, ezért benedvesítve, a kézben átforgatva kell közvetve felvinni az oldatot az arcra, vagy a tömbbel finoman átkenni a bőrt, és azt nem szabad lemosni, hagyni kell ott megszáradni. Csíp, de ez 1-2 perc után elmúlik. A bőrön használat után mindig keletkezik kicsapódott só, amit nagyon finom ruhával lehet csak nehézkesen leszedni, és a bőr még így is kissé sós marad.