Komlót minden konyhába!

komlós krém
Vágólapra másolva!
A komló az új legjobb barátunk, mert nem csak a sör alapanyaga lehet, hanem más ételeknek is eszméletlenül jó aromát kölcsönöz. Szuper receptek száraz komlóval.
Vágólapra másolva!

A komló hihetetlenül sokoldalú alapanyag, nemcsak a sörök összetéveszthetetlen karakterét adja, hanem használható szappanfőzésnél nyugtató, relaxáló hatású illóolajai miatt, de fűszernek is remek választás.

A komló gyógyhatása nem bizonyított, viszont a történelem során úgy tartották, hogy illóolajainak köszönhetően nyugtató, altató hatása van. A rómaiak elsősorban gyógynövényként, nyugtalanság, félelem és alvászavarok ellen használták. Túlérzékenység, depresszió, görcsök oldására is ajánlották, erre viszont a komló még zöld, nem teljesen érett tobozait érdemes használni. A szárított komlóból készült teát ezek mellett emésztési panaszok, alvászavarok, idegesség, sőt, még a változókor problémáira is ajánlják.

Komlós narancs csokoládéval Forrás: Táfelspicc

Beszerzés

Száraz vadkomlótermést még lehet itt-ott találni, ha van sörfőző ismerős, tőle kunyerálni, vagy interneten is rendelhetnek itthonról vagy külföldről is, arra viszont figyeljenek, hogy ne sörfőzéshez használható pelletet, hanem száraz komlótobozokat rendeljenek.

Felhasználás

Aki szereti a sört és a kesernyés ízt, imádni fogja a komlós recepteket, mi beleszerettünk, durván.

Komlóval csodálatos kelt tésztákat, kenyereket, kalácsokat lehet sütni, mégpedig komlós kovász segítségével. Ezt kétféleképpen tehetik: az egyik a lassú, hagyományos kovászkészítés, ehhez csak liszt és víz kell. Körülbelül egy hét alatt szed össze annyi mikroorganizmust a levegőből, hogy sütésre alkalmassá váljon. Ezt és a gyors (élesztővel megtámogatott) kovászt segíthetjük ki komlóval, amely fokozatosan átadja kesernyés, ugyanakkor gyümölcsös, kicsit diós aromáját a kovásznak. A kenyér és a kalács így a sütés után karakteres, utóízében enyhén kesernyés ízével idézi a komlót. Imádjuk!

Komlós kalács Forrás: Táfelspicc

Jól megy citrusokhoz, kesernyés, karakteres csokoládéhoz is. Készíthetnek vele narancsdzsemet, sodóhoz és más tejes, tejszínes krémekhez is főzhetik (forralás után le kell szűrni), amelyek átveszik ezt az enyhe sörös-gyümölcsös aromát. Karakteres, erős fűszerekhez, mint a tonkabab, a citrusos kardamom, fahéjhoz illik, de akár kávés receptekhez is ajánljuk.

Isteni komlós receptjeinket a hajtás után találják.

Komlós flan Forrás: Táfelspicc