Egy újabb gluténmentes császár: a kókuszliszt

receptek kókuszliszttel
Fehércsokoládés kókuszkeksz
Vágólapra másolva!
Folytatódik gluténmentes liszteket bemutató sorozatunk, most a kevésbé ismert és használt kókuszlisztet mutatjuk be. Különleges állaga és íze miatt a felhasználása kissé korlátolt, de megmutatjuk, hogy készítsen belőle izgalmas, változatos ételeket.
Vágólapra másolva!

A kókuszliszt az egyik legszokatlanabbul viselkedő gluténmentes liszt: állagában a búzafinomlisztre hasonlít, felhasználás során viszont rengeteg folyadékot vesz fel, és mivel (nem meglepő módon) kizárólag kókuszból készül, elsősorban édességekhez tudjuk felhasználni.

Fehér csokoládés kókuszkeksz Forrás: Táfelspicc

Azért itt nem szabad megállni, mert a kókuszliszt igenis érdemes a kísérletezésre. Először is meg kell barátkozni az állagával. Már az első használatnál szembetűnik, hogy rengeteg, majd két-háromszor annyi folyadékot képes felvenni, mint a búzaliszt vagy más gluténmentes lisztek. A kiszárított, ledarált kókuszhús fokozatosan felszívja a hozzáadott folyadékot, pár perc elteltével sűrű, kicsit grízesnek tűnő masszát eredményez, ami recepttől függően lehet lágyabb vagy tömörebb.

A kókuszlisztet egészen kicsi, negyedkilós csomagokban lehet vásárolni, sajnos általában elég drágán. Viszont, ha feldobná a gluténmentes étkezést vagy csak kipróbálná a kókuszlisztet, érdemes figyelembe venni, hogy a rengeteg felvett folyadék miatt a lisztből egészen kis mennyiség is elég, recepttől függően akár több sütésre is elegendő. Ha van ideje, türelme, kalapácsa és fúrója, meg egy jó darálója, készítsen otthon kókuszlisztet, csak egy fokkal bonyolultabb, mint a mandulaliszt.

A kiszárított, ledarált kókuszhúsnak nagyon magas a rost-, kalcium- és magnéziumtartalma. Rengeteg benne a kalória (443 kcal/100 g), a zsír (15 g/100g) és a fehérje (18g/100g).

Grépfrútos csodasüti Forrás: Táfelspicc

Édesek

A kókuszlisztes-grépfrútos sütemény egyszerre puha és tömör, uzsonnára, reggelire, kávé mellé tökéletes édesség. Grépfrút helyett naranccsal, citrommal, lime-mal vagy ezek keverékével is szuper lehet.

A kókuszliszt porózus állaga miatt tökéletes kekszalapanyag, aki nem szereti a klasszikus shortbreadet (egyszerű, de isteni), mert esetleg túl vajas, annak csodás gluténmentes lehetőség a fehér csokoládés, kókuszos keksz.

Ezeknél is egyszerűbb a kókuszmorzsa, ami öt perc alatt elkészül, és a császármorzsához hasonlóan porcukorral, szörppel, lekvárral érdemes fogyasztani, de jól mennek hozzá a különböző aprított, pirított olajos magvak. Könnyű édességnek tűnik, de igazából egy váratlan energiapofon.

Kókuszmorzsa Forrás: Táfelspicc

Sósak

Bár a magyar gasztronómia leginkább csak édességekben, főleg csokoládéval vagy vaníliával tűri a kókuszt, az aromája alapvetően jól megy más karakteres ízekhez. A csípős, fűszeres, erős ízek kiegyensúlyozója, anélkül, hogy úgy tűnne, mintha vaníliát tennénk a kolbászba. Ja nem, az létezik. Akkor kakaóport. Meh, az is, mindegy, a lényeg, hogy egyáltalán nem fura vagy émelyítő, hanem kifejezetten jó ízt ad sós ételeknek is.

Csilis kókuszkeksz Forrás: Táfelspicc

Jalapenóval és parmezánnal fűszeres, kellemes kis sörkorcsolya született belőle, végre egy olyan sós keksz, amit bármikor újrasütnénk.

Hajrá, próbálgassák a kókuszlisztet, a recepteket a hajtás után találja.