Süssön-főzzön savóval!

Savós kenyér
Savós kenyér
Vágólapra másolva!
A sajt- és a túrókészítés során visszamaradt tejsavó rengeteg tápanyagot tartalmaz, épp ezért érdemes próbálkozni vele a konyhában. Receptek és ötletek a savó felhasználásához.
Vágólapra másolva!

Ugyan melléktermék, annál viszont sokkal többet tud, hogy ezt a kifejezést jó szívvel használjuk. Magas a kalcium-, kálium-, magnézium-, cink-, foszfor-, valamint B-, C- és B7-vitamintartalma, tehát ha otthon túrót vagy sajtot készítenek, tartsák meg a savót is, mert a tej összes jó tulajdonságát tartalmazza. Adalékanyagként kerülhet feldolgozott élelmiszerekbe, péksüteményekbe, sőt, takarmányozásra is használják.

Házi túró- és sajtkészítéskor a tejet felmelegítik (de nem forralják) valamilyen savas anyaggal (citromlé, ecet, almaecet), aminek határása kicsapódik, majd az egészet pelenkán átszűrik. A kicsapódó enyhén savanykás lé a savó. Nem összekeverendő az íróval, amely a vaj készítése során keletkező melléktermék: az író a föl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savas folyadék.

Házi ricotta Forrás: Táfelspicc

Savóból készül a ricotta, amely ugyan hasonlít a túróra, de annál selymesebb, tejesebb ízű, könnyebb tejtermék. Házilag is könnyű előállítani, receptet és útmutatást itt találnak hozzá.

A savó önmagában is frissítő ital, jégbe hűtve víz (vagy fröccs) helyett is fogyaszthatják, de gyümölcsturmixokat is fel lehet vele turbózni. Sok receptnél érdemes helyettesíteni a vizet savóval: egy rizottót vagy akármilyen főtt rizst (vagy árpagyöngyöt, kölest) feldob enyhe savanykás ízével, de akár főzelékekhez is használhatják tej helyett.

Savós kenyér Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

A savó hihetetlen jót tesz bármilyen kelt tésztának is, a vizet savóval helyettesítve csodálatosan könnyű, levegős végeredményt kapunk. A savóval készült házi kenyér pedig zseniális, buborékos és pont annyira savanykás, amennyire egy igazi házi kenyértől elvárjuk azt. A savótól foszlósabb lett, a héja pedig ropogósabb.

Ha nem tudják azonnal vagy pár napon belül felhasználni, esetleg marad egy kis savó, ne öntsék ki, mert lefagyasztva (zacskóban vagy jégkockatartóban) jól jöhet még később bármihez, akármihez vagy a cicának.

A savós kenyér receptjét a hajtás után találja.