Nem lehet itt kumiszkodni

kumisz
Nem örültek a lovak az ötletnek
Vágólapra másolva!
„Árpád, csinálj kumiszt!” – mondta Anna. Szöszke haját félredobta, sokatmondóan nézett a szemembe. Láttam rajta, ha férfi vagyok, csinálok, ha tényleg férfi vagyok, most azonnal lefejek egy hucul ménest. Hát mit tehettem? Elindultam...
Vágólapra másolva!

A kumisz a vándorló sztyeppei népek itala. Erjesztett lótej, bőrtömlőben érlelve. Ha annyit mondok, hogy a hozzávalók közül a bőrtömlőt lenne a legegyszerűbb beszerezni, akkor el tudják képzelni a háromszáz telefont, az e-maileket és a fészbukos segélykiáltásokat.

Nem örültek a lovak az ötletnek Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A ló ugye csak akkor ad tejet, ha csikaja van. Nem olyan, mint a tehén, hogy békésen várja az istállóban, hogy megfejjék. Sok meddő próbálkozás után a verőcei Ménkőtanya jelezte: van tejes kanca, ha megfejem, vihetek egy üveggel. Daragó József, a tulajdonos érezte hangomban a bizonytalanságot, így abbahagyta a tréfálkozást – megpróbálja, mondta, hátha sikerül.

Szemerkélő esőben autóztam fel Szélesrétre. A Börzsöny bokrai sikálták végig az autóm két oldalát, a le-le érő kartervédő sikkantgatásai azt sugallták, tényleg egy mongol expedíción vagyok. A valóságban persze itt voltam egy csodás dombon a Dunakanyar fölött – hónaljig érő, csíkszemű bácsik helyett egy megtermett, harcsabajszú férfi várt rám. A háta mögé bökött: „Menjünk, fejjünk!”

Ne ijedjenek meg, nem alultáplált, csak egy betegségből épül fel. A csikó is hét hónapos, képes nélkülözni egy korty tejet Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A hét hónapos csikók csúnyán néztek, mit akarunk mi az őnekik kiszabott cseccsel. A kancák is duzzogva tipródtak; minek a befőttesüveg, miért morzsolják a bimbójukat? A váratlan helyzetet nem is díjazták, a két lótól alig egy deci jött le. Egymásra néztünk, ott volt a szemünkben, hogy ebből ugyan nem lesz kumisz. Józsi kimondta, amire mindenki gondolt: „Akkor legalább kóstoljuk meg!”

Gondolom, önök sem ittak még lótejet, így elmondom milyen. Hígabb a tehéntejnél, de édesebb – behűtve kellemes lenne a nyári reggeleken. Ja, hogy annyit nem adnak a lovak? Akinek ez nem tetszik, elmehet, mindenkit vár Mongólia.

Úgy látszik, a nomádok lovai hozzá vannak szoktatva a fejéshez Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc