Ha június, akkor konyakmeggy!

konyakmeggy
Válogassuk ki a szép szemeket
Vágólapra másolva!
Ebben a melegben nem jó érzés a konyhában sertepertélni. A forró sütő, a gázláng tovább ront a hőérzeten, aki teheti, csak a szükséges minimumot tölti a pult mellett. Alkalmazkodva a helyzethez, mi is olyannal bíbelődtünk, ami hamar megvan, ha megunjuk sincs baj, sőt elrontani sem lehet. Ha június, akkor konyakmeggy.
Vágólapra másolva!

Jó, tudom, nevezzük brandy-nek, hiszen a cognac eredetvédett, meg amúgy is csak egy fajta a borpárlatok törzséből. Szóval vegyünk brandyt, ha lehet, valami jobbfélét, mert a gyümölcs mellett ez fogja megkoronázni a téli estét, amikor kibontjuk, szánkba hajigáljuk a meggyeket, majd megisszuk a levét.

Válogassuk ki a szép szemeket Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Válasszunk finom érett gyümölcsöt, sokat, hiszen a maradék úgyis elfogy, sőt, magozás közben is jelentősen megcsappan a kikészített mennyiség. Nem jó, ha túl puha, mert péppé válik, ha meg túl rózsás, akkor nem lesz meg az aroma.

Magozzuk ki óvatosan Forrás: Origo

Ugye nem haragszanak, ha most nem őrületes gasztrorítusokat és kulináris sámán-révületet írok le. A konyakmeggy egyszerű öröm: kimagozzuk, befőttesüvegbe tesszük, majd annyi brandyt öntünk rá, hogy teljesen elfedje. Dunsztolni nem kell, elég ha jól rácsavarjuk a fedőt, és mehet a hűvös spájzba.

Töltsük meg az üveget Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Egy nehézség van: kell neki fél év mozdulatlanság. Mire megjönnek a mínuszok, felbonthatjuk, készíthetünk belőle házi bonbont, vagy csak úgy, üvegből csemegézhetünk.

Novemberben felbonthatjuk! Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Érdemes sok kis üveget tölteni, hiszen bármekkorát bontunk fel, úgyis elfogy – könnyebb önmérsékletet gyakorolni, ha kisebb adagok kerülnek elénk. A legjobb a konyakmeggyben, hogy ha megunjuk a magozást, abbahagyjuk és megesszük, a konyakot meg elszopogatjuk. Kísérletezni is bátran lehet, hiszen rummal, whiskey-vel vagy calvadossal, meggypálinkával is tökéletes lesz. Egyszerűen nem lehet bebukni, elrontani meg képtelenség. Ha jót akarunk magunknak, irány a piac, irány a kert!

Állásában szépen megsötétedik - ez még tavaly, 2013-ban készült Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc