Itt a disznóvágási szezon és előkerülnek a recehájak, amelyet minden tájegységen máshogy hívnak, de a lényeg, hogy a szép csipkés képlet a sertés belsejében van, és vétek lenne kidobni, nem is szokták.
Nem alapértelmezés minden hentesnél a receháj, de érdemes rákérdezni, kérni. Elsőre riasztó a szaga, de aki pacalhoz szokott, úgyse fogja érteni ezt a mondatot. Belsőségszaga van, ezen túl kell lépni, a receháj nem combsonka. Feldolgozás előtt óvatosan mossák át, más teendő nincs vele.
Egyik oldalán jobban kidomborodnak a zsíros erek, amikor töltenek bele, mindig ez kerüljön belülre.
Igen, töltenek, mert a receháj remekül működik hurkatöltő nélküli háztartásokban bélként is. Tekerjenek bele simán kolbászhúst, vagy így készül a hagyományos cigánka is.
Annyira jól lehet tekerni vele, hogy a könnyen elrontható, száraz sertésszűzet is belecsomagolhatják és így, egy kis zsírba ágyazva süthetik ki.