Diótárolási tanácsok a hivataltól

dió clap
A biodió is egyre népszerűbb
Vágólapra másolva!
A dió az olajos magvak közé tartozik, ezért energiatartalma elég magas. A dióolaj összetétele rendkívül kedvező: nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, amelyek bizonyítottan jó hatással alkalmazhatóak a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére illetve megelőzésére. A telítetlen zsírsavak közül érdemes kiemelnünk az omega-3- és omega-6-zsírsavakat, melyek az emberi szervezet számára esszenciálisak, szervezetünk ugyanis nem tudja előállítani őket, csak külső forrásból vihetők be. A dióolaj, mivel növényi eredetű, koleszterint nem tartalmaz. A dió fehérjéinek aminosav-összetétele is igen kedvező, számos esszenciális aminosavat (például fenilalanin, leucin, arginin) tartalmaz. A Nébih mindent összeszedett a dióról.
Vágólapra másolva!

A közönséges dió (Juglans regia) Magyarországon is őshonos növény, melynek termése régóta közkedvelt élelmiszer. A diófának úgynevezett úszó termése van, a fa ezért természetes körülmények között az árterekben jellemző. A diófélék családjában számos ehető termésűvel találkozhatunk az általunk ismert közönséges dión kívül: ide tartozik például a pekándió, fekete dió, japán dió is. A diófélék a világ több területén őshonosak: Kelet-Ázsiában, Ázsia középső és nyugati részétől a Délkelet-Európáig húzódó sávban, valamint Észak- és Dél-Amerikában.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A dió szuper!

Csírázáskor a növénynek sok tápanyagra van szüksége, melyeket az emberi szervezet is jól hasznosít, ezeket a diótermés tartalmazza.

A dió emellett:
◦ kiváló antioxidánsforrás
◦ emellett vitamin- és ásványi anyagtartalma is kiemelkedő.
◦ tartalmaz A, B1, B6, E-vitamint; folsavat, szelént, remek kalcium-, kálium-, foszfor- és magnézium-forrás.

Már említettük, hogy értékes zsírsavai csökkenthetik az összkoleszterin-szintet, hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának mérsékléséhez, javítják a vér zsírsavösszetételét.

Egyes kutatások szerint a dió olajsavai csökkentik az érfalak gyulladásos problémáit is.
Emellett fogyasztása omega-3-zsírsav tartalma miatt a cukorbetegek számára különösen ajánlott, akik leginkább érintettek a szív- és érrendszeri betegségekben.

Szerencsére a dió nagyon sokoldalúan felhasználható: fogyaszthatjuk önmagában vagy salátákba keverve, valamint sütemények, müzlik összetevőjeként.

Mire is kell figyelnünk a vásárláskor?

• megbízható helyről vásároljunk
• figyeljünk a penészesedés jeleire, amelyeket szabad szemmel is jól láthatunk
• szintén hagyatkozhatunk érzékszerveinkre, hogy megállapíthassuk, avas-e a termék
• a súlyuk alapján következtethetünk a dió frissességére, ugyanis a friss példányok viszonylag nehezek
• ha dióbelet vásárolunk, ügyeljünk rá, hogy ne legyen molyos

Hogyan tároljuk a diót?

Az avasodástól és a penészesedéstől óvjuk a legjobban! A diót és más olajos magvakat hűvös, jól szellőztethető, száraz levegőjű helyiségben tároljuk! Feldolgozáskor válogassuk át a dióbeleket, az elszíneződött, avas példányokat távolítsuk el! Mivel a tisztított dióbél szenynyezettsége nem zárható ki, javasoljuk, hogy a további sütés-főzés nélkül fogyasztható édességekbe, krémekbe kerülő diót előzetesen hőkezeljék! A blansírozás, pörkölés csökkenti a dión esetlegesen jelen levő baktériumok számát.