A pangasiust kiszorítja a barramundi?

barramundi
Vágólapra másolva!
Kevesen ismerik, pedig az ausztráliai barramundi a jászkiséri tenyésztésnek köszönhetően lassan hazainak is tekinthető.Ez a halfajta kimondottan egészséges: omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a tápértéke, alacsony a kalóriatartalma és még ízletes is.
Vágólapra másolva!

A magyar lakosság halfogyasztása a legalacsonyabb Európában, átlagosan évi 4,5 kiló jut egy főre, ami döbbenetesen kevés a 22 kilós európai, vagy az 55 kilós portugál átlaghoz képest. A történelmet tekintve meglepő, hogy így alakult, hiszen földrajzi adottságaink remekek, természetes folyó- és állóvizeink mindig is gazdag halfaunával rendelkeztek.

Nagyra nőhet a barramundi Forrás: ntfishing.com.au

Van génbankunk is

Egy új, kevéssé ismert halfaj próbál meg felsorakozni a legfontosabb fajunk, a ponty mellé, amely 75%-át adja a magyar haltermelésnek, sőt a Biokontroll adatai alapján az egyetlen olyan halfaj hazánkban, amely mögött tudatos genetikai szelekció van. (A világon példa nélküli a ponty-génbankunk, melyet a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet működtet.)

Annak ellenére, rendkívül kedvező élettani hatásai vannak a halhús adta fehérjéknek, a hazai fogyasztás abnormálisan alacsony, igaz, már működik a Halászati Operatív Program (HOP) – amely a halas ételek népszerűsítését tűzte célul. Legújabb ajánlásukban egy igazán érdekes, kevéssé ismert állat szerepel.

Az új sláger?

Az elkövetkező évek slágere lehet a Barramundi (Lates calcarifer), azaz óriás ausztrál sügér. Az Ausztráliában őshonos halat Magyarországon is tenyésztik, évente már 30-40 tonna kerül belőle a piacokra. A hazai származás és az ebből adódó rövid szállítási távolság elősegíti, frissen kerüljön a boltokba.

Áman Attila és a barramundi Forrás: Kapj rá!

„A húsa jó minőségű, szálkamentes és könnyen lehet ízletes leveseket, sülteket, szusit, vagy bármilyen más fogást készíteni belőle” – magyarázta Áman Attila séf, a Kapj rá! szakértője. Az óriás ausztrál sügér tápanyag tartalma miatt az egyik legegészségesebb hal a világon. Száz gramm hús nagyjából 500 mg omega-3 telítetlen zsírsavat tartalmaz, amellyel megelőzi a hasznos zsírsavakban szintén gazdag tőkehalat és tilápiát is. A fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 137 kalóriát tartalmaz, míg értékes fehérjetartalma eléri a 25 grammot.

30 millió ikra

A barramundi az ausztrál őslakók nyelvén azt jelenti, hogy nagy pikkelyű hal. Érdekessége, hogy hímként kezdi az életét, majd 3-4 év után nemet vált. A Jászkiséri Halas Kft. információja szerint édes-, sós- és félsós, azaz brakkvízben is jól érzi magát. Ívását a hold fázisai is befolyásolja, a nőstény akár harminc millió ikrát is tehet. A kifejlett halak tömege meghaladhatja a harminc kilót.

Fontos a testnek

Mivel egyre kevesebben végeznek megterhelő fizikai munkát, nagyon fontos, hogy minőségi, könnyen emészthető, de élettanilag hasznos, nyomelemekben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszert fogyasszunk. A szakemberek kiemelik, hogy a több ezer kilométert utaztatott fagyasztott halak helyett fogyasszunk inkább friss magyar halat, hisz a hosszú ideig történő fagyasztás ronthatja a hús beltartalmi értékét.

Idehaza is sikerrel tenyésztik Forrás: Wikipedia

Az egy főre jutó négy kilós halfogyasztás fele importból származik - mondta Kardeván Endre, országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára korábban az MTI-nek. Az a kevés, amit eszünk, szezonális, több mint fele a karácsonykor fogy.

A természetes vizeken túl 25 ezer hektárnyi halastavunk van, ahol ellenőrzött körülmények között nevelik a halakat, így a fagyasztott tengeri halakkal szemben nem fordulhat elő nehézfém-szennyezés. Nem mellékes, hogy a mélyhűtött zacskók akár fele víz, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint a lakosság 52,9 százaléka mégis a fagyasztott halat preferálja.