Most kell csipkerózsát szedni!

csipkerózsa
Vágólapra másolva!
A csipkebokor rózsája fenségesen szép, dacára a tüskéknek, gyűjteni is öröm. Ízesíthetünk vele salátát, desszerteket, főzhetünk belőle sziromszörpöt vagy lekvárt. A legjobb és legegyszerűbb azonban, ha teába főzzük.
Vágólapra másolva!

A csipkerózsa (Rosa canina) most ott virít a legtöbb út menti árokban és erdőszélen. Legtöbben azonban a termését szedjük és hasznosítjuk: a csipketea és lekvár széles körben ismert. Mivel a termésre még várni kell, a tavaszi időszakban nem úgy tekintünk a csipkebokorra, mint a potenciálisan szüretelhető növényre.

Pedig a bokornak a virágát is bátran szedhetjük, akár gyógyászati, gasztronómiai vagy esztétikai célból is. A virágzás már beindult, de szerencsére fokozatosan zajlik. Ha salátákba, vagy egyéb receptekhez szeretnénk szirmokat gyűjteni, akkor még biztosan sikerrel járunk. Sőt, mivel a bokrok egyelőre tele vannak nyílásra készülő bimbókkal, teának szánt rózsabimbókat is szedhetünk.

csipkerózsa Forrás: Nagy Zsófia

A csipkerózsabimbót egyszerű begyűjteni, ugyanis könnyen leválik az ágról. Csupán a bokor tüskéivel kell megküzdeni, de megéri. Célszerű a lehető legkevésbé kinyílt bimbókat gyűjteni, és szüretelés után azonnal szárítani. A végeredményt elsősorban teákba ajánljuk, ugyanis sajátos lágy ízt és csodás illatot ad a forró italoknak.

A csipkebokor őshonos gyógynövény, ágain visszahajló tüskék találhatók; többnyire cserjésekben, erdők szélén, utak mentén fordul elő. Általában úgy tartjuk, hogy a citrom az egyik legjobb természetes C-vitaminforrás, pedig a csipkebogyóban sokkal több található. Ezen felül számtalan életfontosságú anyagot tartalmaz: tíz-húsz százalékban cukrot, három százalékban alma- és citromsavat, tíz százalékban pektint, ezen kívül még magnéziumot, kalciumot, különböző olajokat, karotint, nyomokban B-, K- és P-vitamint.


Forrás: Nagy Zsófia

Friss rózsaszirombólé recept

Kétszáz grammnyi rózsaszirmot alaposan megtisztítunk, majd meghintjük százötven gramm cukorral. Negyed óra múlva felöntjük egy liter fehérborral, és hűvösre tesszük. Körülbelül egy óra múlva a rózsaszirmokat leszűrjük, és hozzáadunk egy liter vörösbort, egy üveg pezsgőt. Ajánlott gyorsan felszolgálni, mivel a rózsaillat hamar elillan. A poharakba külön is helyezhetünk friss rózsaszirmot.