Ne féljen a szálkától, nem is nehéz filézni!

Big fish kapj rá ponty ámán attila filé hal irdalás pucolás pikkely
Ámán Attila séf és a ponty
Vágólapra másolva!
Nem kell pánikba esni, ha apósunk beállít egy méretes ponttyal, de akkor sincs ok pánikra, ha a hipermarketben elfogyott a filé, és csak szomorú szemű pontyok úszkálnak a lében. Halat bontani egyszerűbb, mint hinnénk.
Vágólapra másolva!

Ámán Attila, a budapesti Big Fish étterem séfje sietett segítségünkre. Csodás tippjeit érdemes megfogadni – ha követjük az ő mozdulatait, kis gyakorlással odahaza is ilyen csodásan tisztíthatunk, filézhetünk és irdalhatunk.

A szálkákat senki sem szereti, ezért érdemes begyakorolni a mozdulatsort: megfigyeltük, levideóztuk, megsütöttük. Tökéletes lett!

Ámán Attila séf és a ponty Forrás: Zirig Árpád

A szakember felhívta a figyelmünket arra, hogy a jó ebéd a vásárlással kezdődik. Hogy elkerüljük a csalódást, okvetlen figyeljünk a frissességre.

Hogy senki ne vegyen túltárolt, öreg halat,

beavatott bennünket. Erre figyeljen a halas pult előtt!

Ha friss a hal, fényesek, nyálkásak a pikkelyek Forrás: Zirig Árpád

A friss hal teste nyomásra rugalmas, visszaáll eredeti állapotába, illata halra jellemző, nem szúrós és nem büdös!

A szeme legyen fényes, mintha élne, ez a frissesség jele! Forrás: Zirig Árpád

Az egész, nem bontott hal esetében a felszín friss, a pikkelyek fényesek. A szem természetesen duzzadt, élőnek tűnő, csillog, a kopoltyúk élénkvörösek.

A beesett, sápadt szem és a matt kopoltyú legyen gyanús!

Fej nélküli hal esetében a bőr legyen nyálkás, ez a frissesség jele!

Ha nem vörös a kopoltyú, már nem friss a hal Forrás: Zirig Árpád

A bőr nélküli haltörzs vagy filé tárolás közben nagyon gyorsan veszít a víztartalmából, ezért rövid idő alatt rugalmatlan, kiszáradt, fakó lesz.

Elszomorító átlag

Törölgessük le, hogy ne csúszkáljon. A vért is mindig mossuk ki! Forrás: Zirig Árpád

A magyarok eszik a legkevesebb halat Európában, átlagosan évi 4,5 kiló jut egy főre, ami gyalázatosan kevés a 22 kilós európai vagy az 55 kilós portugál átlaghoz képest. Ugye, ön sem tudna úgy élni tovább, hogy sereghajtók legyünk – nem foci ez, hanem konyha, ahol nem veszíthetünk!

Egészen a bordákig hasítjuk! Forrás: Zirig Árpád

Annak ellenére, hogy földrajzi adottságaink remekek, természetes folyó- és állóvizeink még mindig jelentős halfaunával rendelkeznek,

az utóbbi 150 évben jelentősen visszaesett a halfogyasztás.

Ebben természetesen szerepet játszik a folyami szabályozás és a megváltozott életszemlélet is, de nem intézhetjük el egy vállrándítással: egészségünk szempontjából is fontos, hogy hal kerüljön az asztalra, nemcsak karácsonykor, hanem gyakran, lehetőleg heti egy-két alkalommal.

Génbankunk is van!

Otthon is menni fog! Forrás: Zirig Árpád

Ugyan számos fajta kapható idehaza, a legnépszerűbb még mindig a ponty, ami nem véletlen, hiszen húsos, ízletes fajta, egyre több helyen kapható minőségi változat – nem igaz az a közhiedelem, hogy mindegyiknek vastag, iszapízű zsírpárna van a pikkelyei alatt.

Ívesen alávágunk a bordáknak Forrás: Zirig Árpád

75 százalékát adja a magyar haltenyésztésnek, az egyetlen olyan halfaj hazánkban, amely mögött tudatos genetikai szelekció van. Legyünk büszkék rá:

a világon példa nélküli a pontygénbankunk,

amelyet a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet üzemeltet.

Három-öt milliméterenként megyünk előre, vigyázva, hogy a bőrt ne vágjuk át Forrás: Zirig Árpád

Hogy a hazai halas iparágat felhúzzák, 2014-ben elindult a Halászati Operatív Program (HOP), és kampányuk, a Kapj rá! – a recepteken, a boltokon és az éttermeken túl az egészségi szempontokat is megpróbálják népszerűsíteni, amibe beletartozik az, hogy nem kilométerek ezreiről ideutaztatott fagyasztott árut ajánlanak, hanem friss hazai halat.

Ne féljünk, hogy sütéskor szétesik. Ha nem vágtuk át a bőrt, egyben marad Forrás: Zirig Árpád

Egészségére!

A hal kedvező zsírsavösszetétele, fehérjedússága, valamint könnyű emészthetősége miatt egészséges tápanyagforrás. Nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket és többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 és omega-6) tartalmaz. Fogyasztása különösen fontos
csecsemőkorban, agyunk fejlődésének időszakában, valamint időskorban, a szellemi képességek hanyatlását ellensúlyozandó.

A nemzetközi felmérés szerint a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szív- és érrendszeri, továbbá a szemmegbetegedések kialakulásának kockázata. A halhúsból származó omega-3-zsírsavak és a gyümölcsökben, zöldségekben lévő növényi rostok együttesen csökkentik a vastagbél rosszindulatú daganatainak gyakoriságát.

Ne csak karácsonykor!

Kardeván Endre országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára korábban azt mondta: az egy főre jutó csekélyke halfogyasztás fele importból származik. Ez is zömmel télen, a karácsonyi időszakban fogy el.

Finom, és szálka sincs benne Forrás: Zirig Árpád

Nem kéne, hogy így legyen. Ne higgyük, hogy nincs elég áru idehaza: a természetes folyó- és állóvizek mellett 25 ezer hektárnyi halastavunk van, ahol ellenőrzött körülmények között nevelik a halakat – a fagyasztott tengeri halakkal szemben nem fordulhat elő nehézfém-szennyezés. Az sem elhanyagolható előnye a friss hazai húsnak, hogy

a mélyhűtött zacskók tömegének akár a fele is víz lehet;

a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint a lakosság 52,9 százaléka mégis a fagyasztott halat preferálja. Ön ne tegyen így!