Ezeket a gyógynövényeket szedje júniusban

Forrás: Choose To Be Healthy
1/14
A galagonya virága és levele szíverősítő, szívnyugtató, és enyhíti a vérkeringési problémákat. Készülhet belőle tea, főzet, terméséből mártás, szörp vagy lekvár. Forrás: Choose To Be Healthy
Forrás: Shutterstock
2/14
A vad kakukkfű fűszerként leginkább a mediterrán konyha része. Bátran használjuk ételeink ízesítésére, hiszen antibakteriális és emésztésjavító hatása is van. Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
3/14
A szederlevelet hasmenés, illetve cukorbaj ellen használják. Gyomorerősítő és vizelethajtó hatású. Tea készül belőle. Forrás: Shutterstock
Forrás: Superfoodly
4/14
A cickafarkból kiváló fűszersó készülhet, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és emésztésjavító hatású. Ízesítsük vele salátáinkat. Forrás: Superfoodly
Forrás: VideoBlocks
5/14
A körömvirág görcsoldó és fertőtlenítő, külsőleg alkalmazva sebek, csípések és bőrproblémák ellen kiváló. Fogyaszthatjuk teaként, illetve virágszirmait fűszerként is rizs- és halételek, valamint húslevesek ízesítésére. Forrás: VideoBlocks
Forrás: Shutterstock
6/14
A fekete áfonya levelei segítik a veseműködést, védelmet nyújtanak a gyomor-, hólyag- és bélhurut ellen, illetve hozzájárulnak a koleszterin- és a vércukorszint egészséges szintjéhez is. Szárított leveleiből készítsen teát! Forrás: Shutterstock
Forrás: Seed Needs
7/14
A lestyán zöld leveleit levesek és egytálételek fűszerezésére használják. A belőle készült tea gyomorfájdalmak ellen kiváló, és méregteleníti a szervezetet. Forrás: Seed Needs
Forrás: Pharmasaat
8/14
A szurokfű leveleit virágzás után gyűjtsük; fűszer- és gyógynövény egyaránt. Elsősorban teát szoktak készíteni belőle, amely étvágyjavító, görcsoldó, emésztést javító és epehajtó hatású. Forrás: Pharmasaat
Forrás: Pinterest
9/14
A mezei zsálya lila virága krémlevesek, desszertek, például palacsinta, édesítője és ízesítője is lehet. Gyulladásgátló hatású. Forrás: Pinterest
Forrás: Shutterstock
10/14
A bodzavirágból készülhet szörp, lekvár, szirup, és belekeverhetjük a palacsinta- vagy a muffintésztába is. A bodza izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják, továbbá vízhajtó, vértisztító és köhögéscsillapító is. Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
11/14
A gyermekláncfűlevél étvágygerjesztő, emésztést javító, vizelethajtó és vértisztító. Saláták, teák alapanyaga, virágát kirántva is fogyaszthatjuk. Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
12/14
A csalánlevél tisztító hatású, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, csökkenti a vércukorszintet, illetve fokozza a szervezet ellenálló képességét. Készíthetünk belőle teát, levest, de különböző desszerteket, például lepényt is. Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
13/14
A kamilla gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, idegnyugtató és görcsoldó hatású. Készítsen belőle teát! Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
14/14
A levendulából számos finomság készülhet: szörp, szirup, méz, lekvár vagy cukor. Ízesíthetjük és díszíthetjük vele desszerjeinket, ételeinket. Nyugtató hatású. Forrás: Shutterstock