Tizenkilenc országot érinthet az a kutatás, amelynek eredményeit Dr. Thomas Gaziano (Harvard School of Medicine) ismertette az április végén Dubajban tartott kardiológiai konferencián. A kutatás eredményei szerint ha a gyártók önkéntesen csökkentenék bizonyos termékeik sótartalmát, illetve ezzel összhangban az állam extraadóval sújtaná a túlságosan sok sót tartalmazó termékeket, akkor a szívbetegségek áldozatainak száma három százalékkal is csökkenthető lenne. A kardiovaszkuláris megbetegedések a fejlődő országokban a leggyakoribbak, Gaziano felvetése is ezekben az országokban szorgalmazta a sóadó bevezetését. Szakértők szerint azért van szükség a kombinált intézkedésre, mert mindkét korlátozás más területét érinti a sófogyasztásznak: a gyártók önkorlátozása első sorban ott hasznos, ahol sok előregyártott telt fogyasztanak, míg a sóra kivetett adó ott hozhat eredményt, ahol a só főzés közben, vagy az asztalnál kerül az ételekbe.