Parancsra rosszabb a menza egy svéd iskolában

iskolai menza, közétkeztetés, ebéd, Gyerekek veszik el ebédjüket a budapesti Újlaki Általános Iskola menzáján
Vágólapra másolva!
Egy iskolai konyhafőnököt azért figyelmeztettek Svédországban, mert túl jó ételeket adott a diákoknak a menzán. Az ok: az egészséges és minőségi ételek kiadása diszkriminatív, mert a többi svéd iskolában tanulóknak nincs lehetőségük hasonló színvonalú büfében enni.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A konyhafőnök Annica Erikssont az önkormányzat letiltotta például a friss kenyér sütéséről és arról, hogy ebédre 15 féle zöldséget kínáljon a vegamenühöz. Az indoklás szerint nem fair a többi diákkal szemben, hogy ők nem ehetnek olyan jókat, mint azok, akik Eriksson iskolájába járnak. Ráadásul az önkormányzat szerint az iskola élelmiszer-kínálata nem felel meg a 2011-ben indult a helyi egészséges étrend-kampány irányelveinek.

"Egy egységes menüt alakítottunk ki azért, hogy közös erőfeszítéssel javíthassunk az iskolai étkeztetés minőségén, és egy szintre hozzuk azt" - mondta a helyi újságnak Katarina Lindberg a diétaprogramért felelős egység vezetője. Lindberg ugyanakkor nem tudott a rebellis szakács újításairól és arról sem, hogy hatalmas felháborodást keltett az iskolában a diákok és szülők között, amikor hatósági nyomásra visszavettek a különlegességekből.

"Azt mondták, túlságosan el voltunk kényeztetve, és itt az ideje, hogy azt csináljuk mi is, mint mindenki más" - mondta Eriksson az újságnak. Ugyanakkor azt állította, hogy a kreatív főzés nem jelentett plusz költséget az önkormányzatnak. Szerinte választási lehetőséget kell adni a diákoknak, mert az előírt menü sokszor nem felel meg mindegyik tanulónak. Ezért lehetett az ő menzáján rengeteg zöldség közül válogatni és a csirke mellett volt rák és marhahúspogácsa is. Mostantól a zöldségbüfé kínálata felére csökken, és a helyben sütött pékáru helyett bolti kenyeret kapnak a diákok.