Amikor a punkok ölre mennek

brewdog flying dog
Vágólapra másolva!
Két, szívünknek kedves, kisszériás csúcssörökben gondolkozó és azokat megvalósító sörfőzde, a denveri eredetű Flying Dog és a skót Brewdog játékos párharcában elérkezett a visszavágó ideje.
Vágólapra másolva!

International Arms Race-nek, nemzetközi fegyverkezési versenynek nevezik a komló punkjai azt a cicaharc-sorozatot, amelyben két, kifejezetten erre az eseményre fejlesztett IPA-t (Indian Pale Ale) mérnek össze. A fegyvernem pedig a Zero IBU IPA, azaz a totálisan komlómentes IPA, ami 2012-ben mégiscsak kemény és punk, hiszen az IPA pont egy erősen komlózott, felsőerjesztésű ale típusú sör.

Forrás: Táfelspicc

A komló - és keserűsége - helyettesítésére mindkét főzde ugyanazokat az alapanyagokat használhatta: borsmenta, babérlevél, rozmaring, bodza és borókabogyó. A harcot a címkék területére is kiterjesztették, a Flying Dog ismét Steadman dizájnját használta, míg a Brewdog Basfordét. Mindkét főzde híres kiemelten erős vizuális megjelenéséről is, így a harc valóban több fronton is egyenlő képességű ellenfelek között zajlik, amibe egy kis csalás is belefér.

Forrás: TáfelspiccForrás: Táfelspicc

A Flying Dog főzőmestere, Matt Brophy bevallotta, törvény kötelezte arra, hogy egy egészen kevés komlót használjon, ellenkező esetben nem palackozhatta volna sör néven a terméket az USA-ban.

Az első meccseket öt skót (Aberdeen, Glasgow) és brit (Manchester, Newcastle, Camden) kocsmában játszották, ahol a Flying Dog hazai pályán, 3:2-re verte a Brewdogot. Az eseménysorozat októberben folytatódik az USA-ban. Az esteken a vendégek vakon kóstolják a két sört, majd szavaznak, melyik ízlett jobban. A cicaharc ma folytatódik a baltimore-i Max's Taphouse-ban, 16-án a washingtoni R.F.D.-ben és 17-én a columbiai Frisco Taphouse & Breweryben.

Ha netán arra járnának, ugorjanak be feltétlenül, de ha nem, hazánkban a mindkét főzde söreit forgalmazó Csakajósör.hu tulajdonosa, Kővári Gergely - aki maga is sörfőző, sőt saját IPA-t is készít Grabanc néven - a Brewdog Zero IBU IPA-t már tartja az üzletben, és a másikat is igyekszik beszerezni. Kóstolni mindkettőt kóstolta már.

"A sör történelmének négyötödében nem használtak komlót, csak a 10. században fedezték fel, milyen jó dolog ez, így a sör nem elképzelhetetlen komló nélkül. Ez a két sör nagyon fűszeres, nem kimondottan IPA egyik sem."

A Flying Dogról itt olvashat részletesen söreiket teszteltük, azokról itt.