Veszélyes a párizsi?

párizsi
Vágólapra másolva!
Egy, a rák megelőzésével foglalkozó alapítvány kutatói arra jutottak, hogy a vörös és a feldolgozott húsok mértékletes fogyasztásával és elkerülésével csökkenthető a bélrák kialakulásának veszélye. Az internet persze felkapta a hírt, és mérgező virsliket kiáltott.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Népszerű lett a World Cancer Research Fund (WCRF UK) nevű, rákmegelőzéssel foglalkozó szervezet egyik kutatása, amely a vörös és a feldolgozott hústermékekre vonatkozik. Feldolgozott hús alatt ebben az esetben olyan terméket kell érteni, amelyet valamilyen módon kezeltek: ez lehet füstölés, sózás, vagy különböző adalékanyagokkal, tartósítószerekkel kezelt, adalékanyagokkal elkevert húsok, tehát például a sonka, a szalonna, a füstölt hús, a szalámik és a kolbászok, a hamburger- vagy darált húsok pedig csak akkor, ha a fent említett módon sózták, stb.

A WCRF szerint a fenti tartósítószerek és eljárások olyan rákkeltő anyagok (karcinogének) keletkezéséhez vezetnek, amelyek károsíthatják a sejteket, és rákos sejtek alakulhatnak ki. A szervezet szerint heti 500 g (elkészített tömeg) vörös hús fogyasztása még nem emeli jelentősen a bélrák kockázatát, ennél több azonban hosszú távon igen, a feldolgozott húsokra vonatkozóan viszont azt tanácsolják, hogy ha lehet, kerüljük őket.

A hír megjelenése után olyan cikkek árasztották el az internetet, amelyek a WCRF-re hivatkozva írják, hogy a feldolgozott húsban található nátrium-nitrit (E250) miatt túl veszélyes és kifejezetten káros a emberi fogyasztásra.

A WCRF ezekre reagálva közölte, hogy elhatárolódik az ilyen kijelentésektől, inkább a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás fontosságára hívná fel a figyelmet, valamint arra, hogyha nem is tudják kiiktatni a fogyasztók teljesen az étrendből a feldolgozott húsokat, akkor legalább csökkentsék az arányát.