Magyar gulyásleves Moszkvában

Vágólapra másolva!
Különlegesen elkészített és tálalt ételsorokkal mutatták be a magyar konyhaművészetet az orosz fővárosban, ahol a tervek szerint hosszú évek után ismét magyar étterem nyílhat.
Vágólapra másolva!

A Kutuzov sugárút mellett, a Borogyinói csata körpanorámájával szemben egy csendes parkban húzódik meg a Napóleon elleni háború döntő csatájának évéről, 1812-ről elnevezett elegáns étterem, amely a kezdeményezők reményei szerint nem csak egy hétig kínálta a magyar ételeket.

"A moszkvai étterem tulajdonosa és somelier-je járt nálunk és nagyon jó véleménnyel volt rólunk, így jött az ötlet, hogy csináljunk itt egy magyar hetet és ha ez jól sikerül, akkor ebből talán egy magyar étterem is válhat" - mondta el az MTI-nek Pataky Péter, a debreceni IKON étterem séfje, aki magyar és helyi segítőkkel együtt főzött a moszkvai étterem vendégeinek. Két menüsort kínáltak, a vacsorára kilenc fogást, ízléses, kis adagokban.

"Nem akartam csárda-jelleget erre a magyar gasztronómiai hétre, amit talán már sokan unnak is, köztük az orosz vendégek, akik ismerik a magyar konyhaművészetet. Azzal a szándékkal jöttem Moszkvába, hogy megmutassam a magyar gasztronómia új arcát, amelyben a hagyományokat megőrizve egy picivel több kreativitás, ötlet és több technológiai fogás van" - tette hozzá a fiatal séf, aki három évig Angliában tanult Michelin csillagos séfektől és ott végezte el a szakácsiskolát is. Hortobágyi húsos palacsintától kezdve gulyásleves, halászlé is szerepelt a menüsoron, de egyiket sem a hagyományos módon készítették.

Pataky Péter elmondta: igyekeztek az orosz ember ízlésvilágához is illeszkedni akartak, ezért kevésbé zsírosan főztek. A gulyásleves zsírját is leszedték, majd a külön elkészített zöldségekre és húsokra mint egy erőlevest öntötték rá. A halászléhez ponty- és kecsegehúst turmixoltak tejszínnel, és azzal töltöttek meg egy óriás pelmenyit (orosz húsos táskát, amely tésztából készül). A gulyás és a halászlé közé a menüben kovászos uborka fagyit tettek, ami elválasztotta a két ízt. Mangalica pecsenyét is kínáltak a vendégeknek, a desszert pedig somlói galuska volt.

"Meggyőződésem, hogy Moszkvában megélne, sőt jól működne egy-két magyar étterem, ahol az alapanyagok, a minőség és az árak is tisztességesek" - hangsúlyozta Pataky Péter.
A gulyásleves káprázatos volt, a desszert is nagyon tetszett - értékelte az egyik orosz vendég a vacsora menüsort, és abban valamennyi asztaltársa egyetértett, hogy jó lenne, ha újra nyílna magyar étterem Moszkvában.