Az alkoholmentes koktélbároké a jövő?

koktél, koktélbár, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az esti forgalom még hagy kívánnivalót maga után, de ebédidőben és munka után szépen pörög London első absztinens koktélbárja.
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP

Színes, fűszeres és pikáns koktélokkal várja vendégeit a londoni Redemption bár, melynek tulajdonosa reméli, hogy az ő ötletük lesz a következő nagy dolog a városban. Catherine Salway ugyanis meglehetősen formabontó módon az egész üzletét alkoholmentes koktélokra építette.

Nem a klasszikus koktélok alkohol nélküli, szűz változatára kell gondolni, hanem gyümölcsös-fűszeres, esetenként sós italokra, amelyek ugyanolyan frissítőek, mint a hagyományos koktélok, viszont az is nyugodtan fogyaszthatja őket, aki vezet, vagy egyébként nem ihat alkoholt. Az alapító szerint a bár indításakor olyan hely lebegett a szeme előtt, ahol az emberek ugyanúgy iszogatnak esténként, mint egy rendes koktélbárban.

Noha a Redemption esti forgalma egyelőre hagy némi kívánnivalót maga után, az ötlet korántsem olyan halálraítélt, mint azt elsőre gondolnánk: egy liverpooli bár, a Brink 2011-ben nyitotta meg kapuit, hasonló koncepcióval. Ott eredetileg alkoholbetegségükből kigyógyuló félben levő vendégek megsegítésére szakosodtak, de tavaly drasztikus, 50 százalékos forgalomnövekedést könyvelhettek el. A tulajdonos bevallása szerint ma már a vendégkör fele nem alkoholista. A Brink mintájára hamarosan Cardiffban és Newcastle-ben is száraz bárok nyílnak, Salway szerint pedig még legalább tíz Redemptionre van kereslet az elkövetkező 5-10 évben.