A túl sok kávé megöli a fiatalokat

jegaeskávé
Vágólapra másolva!
Az ötvenötéves kor alattiak sokkal rosszabbul viselik a napi négy kávénál nagyobb mennyiség elfogyasztását, mint azt eddig sejtették.  
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP/Daniel Kermann

Minél öregebb valaki, annél nagyobb biztonságban van a túlzott kávéfogyasztás által okozott veszélyektől, derítette ki a Dél Karolinai Egyetem kutatócsoportja. A Steve Blair vezette kutatás 40 000, 20 és 87 év közötti alany kérdőíves vizsgálatát követően jutott arra a következtetésre, hogy míg napi négy illetve heti huszonnyolc kávénál több az ötvenöt év alattiak esetében komolyan növeli a különféle okok miatti elhalálozás kockázatát, addig az idősebbek esetében ez a veszély nem jelentkezik.

Az ötvenöt évnél fiatalabbak már kevesebb kávétól is nagyobb kockázati csoportba kerültek, de az igazi vízválasztó a már említett 28 adagos mennyiség: az ennyit, vagy ennél többet fogyasztók 56%-al nagyobb halálozási arányt mutattak. A nők kétszer annyira veszélyeztetettek a férfiaknál. A kávé és a halálozás közötti kapcsolat egyelőre nem világos, hangsúlyozta a tanulmány társszerzője, a koffein vérnyomásnövelő hatása épp úgy ludas lehet, mint az inzulinérzékenység csökkentő hatása, vagy épp az epinefrin termelést fokozó hatása.