Az se jó, ha túl sokáig eláll egy étel

vákum csomagolt ételek
Vágólapra másolva!
A magas nyomáson tartósított ételek a megszokottnál két-háromszor tovább eltarthatók - kár, hogy a vásárlókat ez eléggé zavarja, úgyhogy a cégek inkább eltitkolják.
Vágólapra másolva!

A gyártók körében egyre népszerűbb a magas nyomáson történő pasztörizálás, mert hatékonyan irtja ki az összes gombát és mikroorganizmust, nem szükséges hozzá adalékanyag, és a termék polcidejét is jelentősen megnöveli. A HPP (magas nyomáson történő feldolgozás), bridgmanization vagy pascalization néven ismert eljárás során különlegesen magas nyomású hideg vízsugárral tartósítják a terméket anélkül, hogy ízében vagy állagában változás állna be.

Forrás: AFP/Ria Novosti/Boyko Igor

Hiába a számtalan előny, a tartósításra szakosodott All Natural Freshness vezetője, Gerald Ludwick szerint a gyártók legnagyobb része eltitkolja a módszer alkalmazását, ugyanis a vásárló nem szereti, ha egy étel túl sokáig eltartható. "A HPP segítségével az ételek polcon tarthatósága akár 90-120 napra is megnőhet, anélkül, hogy bármiféle minőségromlással kellene számolni. A baj csak az, hogy a vásárló ezt nem hajlandó elhinni" - mondja. Pedig ezzel az eljárással még az utóbbi időben komolyabb hisztériát okozó lisztériát is meg lehet ölni a húspogácsában.

A vásárlók óvatossága más szempontból persze kifejezetten érthető: ez az eljárás például komolyan kifakít bizonyos zöldségeket.