Nem olyan tápláló a bébiétel, mint hittük

Bébiétel, egy baba ebédel, bébitápszer
Vágólapra másolva!
Kevés tápanyagot és túl sok cukrot tartalmaznak bizonyos gyártók bébiételei, derítette ki a Glasgow-i Egyetem táplálkozástudományi tanszékének kutatócsoportja.
Vágólapra másolva!

Ugyanannyi tápanyaghoz kétszer annyi gyári bébiételt kellene enniük a kisgyerekeknek, mint ha otthon készített ételeket fogyasztanának.

Cukiság Forrás: AFP/DPA

A csoport az Angliában hozzáférhető legnagyobb márkák termékeit vizsgálta, mint a Cow and Gate, Heinz, Boots, Hipp Organic, Ella's Kitchen, Organix. A 479 bevizsgált termék között szerepelt a szokásos pürésített étel kategória (364 tétel) és a gyerekeknek készített, tejjel vagy vízzel puhított száraz pelyhek. A vizsgálat során kimutatták, hogy a bolti termékek - bár energiatartalmuk az anyatejhez hasonlóan 282 kJ/100 g - az otthon készített püréknél jóval szegényebbek tápanyagban, és gazdagabbak cukorban. "Körülbelül 50 gramm otthon készített püré felel meg 100 gramm boltban vásároltnak" - állítja a tanulmány.

A kutatási eredményre a nagyobb cégek egy része reagált: a Heinz kiemelte, hogy a bébiételeiben generációk óta megbíznak a vásárlók, mert azok biztonságosak és táplálóak. Az Organix jelezte, hogy nem tesz a termékekhez extra vitaminokat és ásványi anyagokat. A Hipp Organixnál nem voltak nyilatkozatképesek, a Cow and Gate szóvivője pedig azt mondta, hogy az ételeik minden előírásnak megfelelnek, de a cég azt javasolja, hogy ezeket ne kizárólagosan használják, hanem a hagyományos, otthon készített ételek és anyatej mellett, kiegészítésként.