A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, hogy az idén 23 kolbász, sütni való kolbász, illetve parasztkolbász laboratóriumi ellenőrzését végezték el.
Azt vizsgálták, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt követelmények teljesülnek-e az adott termékek esetében. A kifogásolt sütni való kolbászok közül egy terméknél a víztartalom jelentősen túllépte a 60 százalékban maximalizált határértéket, a többi terméknél a zsírtartalom értéke kirívóan haladta meg határértéket, a legfeljebb 35 százalékban rögzített mennyiség helyett 48 százalék zsírtartalmat mértek.
A korszerű gasztronómiai álláspont (ami nem mindig szokott túl sok egyezést mutatni a Magyar Élelmiszerkönyvvel) is 30-40% közé teszi egy sütőkolbász ideális zsírtartalmát.