A bolti kolbászok egy része túl zsíros és vizes

Grillezés, bbq, sült kolbász, saslik, kerti sütögetés
Vágólapra másolva!
A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzései során valamennyi vizsgált kolbász, illetve parasztkolbász megnevezésű termék teljesítette az élelmiszerkönyvben meghatározott fehérje-, zsír- és víztartalom-értékeket, ezzel szemben a sütni való kolbászok 25 százaléka nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, hogy az idén 23 kolbász, sütni való kolbász, illetve parasztkolbász laboratóriumi ellenőrzését végezték el.

Forrás: AFP/Photononstop

Azt vizsgálták, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt követelmények teljesülnek-e az adott termékek esetében. A kifogásolt sütni való kolbászok közül egy terméknél a víztartalom jelentősen túllépte a 60 százalékban maximalizált határértéket, a többi terméknél a zsírtartalom értéke kirívóan haladta meg határértéket, a legfeljebb 35 százalékban rögzített mennyiség helyett 48 százalék zsírtartalmat mértek.

A korszerű gasztronómiai álláspont (ami nem mindig szokott túl sok egyezést mutatni a Magyar Élelmiszerkönyvvel) is 30-40% közé teszi egy sütőkolbász ideális zsírtartalmát.