Mogyoróvajjal diagnosztizálnák az Alzheimer-kórt

mogyoróvaj
Vágólapra másolva!
Egy vonalzón és egy kiskanál mogyoróvajon kívül semmi más nem kell ahhoz az új diagnosztikai módszerhez, amivel a Floridai Egyetem kutatócsoportja az Alzheimer kórt diagnosztizálná.
Vágólapra másolva!

Pofonegyszerű, mégis zseniális és hatékony módszert találtak ki Floridában arra, hogy a kezdődő Alzheimer-kórt elcsípjék. A vizsgálat azon alapszik, hogy a betegség legkorábbi tünete a szaglás romlása, illetve elvesztése.

Forrás: Flickr

A kutatók a teszt során egy vonalzót tesznek a beteg orra elé, aki befogja a jobb orrlyukát, majd a vonalzó mentén egy kiskanál mogyoróvajat kezdenek el közelíteni a páciens orrához. Az egészséges emberek általában 17 centiről megérzik a mogyoróvaj szagát, míg az Alzheimeresek csak 5 centi közelről.

A teszt csak akkor működik, ha a jobb orrlyukat fogják be és a balon keresztül veszik a levegőt, a jobb oldalon ugyanis még a betegek is pontosan olyan jól érezték a mogyoróvaj illatát, mint az egészségesek. Ennek oka, hogy a szaglóidegek nagy része a baloldali agyféltekében található, és a betegség során ez a félteke romlik hamarabb. És a szaglóidegek különböznek a többi érzékszervtől abban, hogy a baloldali orrlyukba érkező ingereket a bal agyfélteke dolgozza fel.

A teszt problémája mindössze annyi, hogy egyelőre nem lehet tudni, mennyire alkalmas az Alzheimer és más, hasonló tüntekkel járó betegségek megkülönböztetésére.

És hogy miért mogyoróvaj? A válasz egyszerű: az amerikai kutatók jellegzetes szagú, jól ismert, és összetéveszthetetlen terméket kerestek.