Magyarország cukormentes tortája: megvannak a döntősök

Vágólapra másolva!
Egy bazsalikomos csipkebogyós, egy döbleces (sütőtökös) almás és egy Csokis kaland névre keresztelt torta került be a Magyarország cukormentes tortája verseny döntőjébe - közölte a szervező Egy Csepp Figyelem Alapítvány. 
Vágólapra másolva!

A döntős tortákat szerdán kóstolta végig zsűri, a győztes tortát augusztus elején hirdetik ki, és a nagyközönség az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először Magyarország tortájával együtt. Ezt követően pedig az ország számos cukrászdája árusítja majd a süteményt - olvasható az alapítvány közleményében.

A versenyre minden évben cukrászmesterek pályázhatnak. Idén a túró, a csokoládé és a bogyós gyümölcsök voltak a legkedveltebb ízek a nevezett torták között. A zsűri nemcsak a megfelelő alapanyagok használatát, az alacsony szénhidrát- vagy kalóriatartalmat pontozta, hanem figyelembe vette az innovációt, a cukrászati gyakorlatot, a torta küllemét és ízeinek harmóniáját, valamint azt is, hogy mennyire köthető a magyar ízvilághoz.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen meghirdetett verseny részeként idén is lesz háziverseny, amelyen a legfinomabb és legegészségesebb "otthon" készült cukormentes tortát díjazza az alapítvány. Augusztus 15-ig bárki nevezhet: háziasszonyok, gasztrobloggerek, sőt, akár cukrászok is, amennyiben nem ipartestületi tagok. A pályázóknak fehér liszt és hozzáadott cukor nélkül kalória- és szénhidrátszegény tortát kell készíteniük, amely egy cukorbeteg étrendbe is nyugodtan beilleszthető.

Az immár hagyománnyá váló Magyarország cukormentes tortája versenyt azzal a céllal indították 2012-ben, hogy a cukrászok új, izgalmas recepteket alkossanak, egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészséges életmódra.