A legmenőbbek is lemondanak a húsról

Alain Ducasse
Alain Ducasse az Athénée-ben
Vágólapra másolva!
Alain Ducasse, aki 21 Michelin-csillagot gyűjtött be eddig, szembe megy a csúcsgasztronómiára jellemző húsfogyasztási trenddel. Hétfőn nyíló párizsi éttermének organikus termékekből készült menüje főként növényi eredetű alapanyagokból készülő ételekkel csábítja a vendégeket.
Vágólapra másolva!

A három Michelin-csillagos étterem a párizsi Plaza Athénée hotelben nem véletlenül fordul el az állati eredetű termékektől, noha azok kiemelt jelentőségűek a francia gasztronómiában.

Alain Ducasse az Athénée-ben Forrás: AFP/Fred Dufour

"A Föld egyre inkább kifogy a forrásokból ezért sokkal etikusabban, tisztességesebben kell táplálkoznunk." - nyilatkozta a világszerte több Michelin-csillagos éttermet vezető Ducasse az AFP-nek.

A menü nem lesz vegetáriánus, hal és tenger gyümölcsei szerepelnek benne. Ez a hozzáállás, nem csak az Athénée-re lesz jellemző, a séf összes étterme gabonákra, zöldségekre és a halakra fókuszál, utóbbiakat a szerényebb fajták közül válogatva.

"Minél szerényebb az alapanyag, annál nagyobb figyelmet igényel. Szardínia esetében 15%-ot ad a hal és 85% a mi munkánk, már-már sebészi képességek kellenek hozzá."- állítja a sztárséf.

Ducasse a desszertek területén is változásokat tervez. "Szenvedélyem a cukor eltávolítása, mert az emberek csokoládét akarnak karamellel, ezért az egész világon ugyanazt eszik."

A boroknl sem marad semmi a régi. "Nem kell megijedni attól, hogy a halat vörös borral kínáljuk" - teszi hozzá Laurent Roucayrol sommelier.

Az elméletben olcsóbb alapanyagok nem jelentenek árcsökkentést, egy menü 380 Euro körül lesz az Athénée-ben.