A gyorskaja sem mindenhol ugyanolyan

transzzsír, hamburger, illusztráció
Vágólapra másolva!
A napi sóbevitel csökkentéséért küzdő nemzetközi szervezet, a World Action on Salt and Health tanulmánya az ikonikus gyorsételek sótartalmát vizsgálta világszerte. A végeredmény megdöbbentő. 
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP/Gero Breloer

Íme a tanulmány legszélsőbb értékei közül néhány, amelyekhez odaraktuk a tanulmányból, vagy ha nem volt benne, a gyártók hazai weboldaláról szerzett információkból a magyar piacon értékesített, azonos termék sótartalmát.

Big Mac

Venezuela: 1,08 g só/db
Magyarország: 0,88 g só/db
Anglia: 0,84 g só/db

Burger King hagymakarika (kb. 120 g/8db)

Magyarország: 1,278 g só/adag
Argentína a második: 1,08 g só/adag
Ausztria: 0,29 g só/adag

KFC Twister

Magyarország: 2,9 g/db
USA a második: 1,26 g/db
Közel Kelet: 0,9 g só/db

Nestlé Fitness gabonapehely (30 g)

Magyarország: 0,5 g/30 g
Oroszország: 0,21 g/30 g
Spanyolország: 0.1 g/30 g

Kellogg's kukoricapehely (30 g)

Venezuela: 1.90 g só/ 30 g
Anglia: 1.25 g só/30 g
Magyarország: 0,4 g/30 g

Mivel olyan összefüggést nem találtak, hogy egyes országokban lenne minden termék sósabb, másokban kevésbé sós, így a multik előszeretettel hangoztatott ízlésbeli hivatkozásai most nagyon nem állnak meg.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a gyorséttermek milyen mértékben csökkentették termékeik sótartalmát az elmúlt években.

Akit az egész tanulmány és az összes szám érdekel, itt megnézheti a táblázatot.