Vágólapra másolva!
Azon túl, hogy gyerekkorunkban azért ettük meg a kényszerspenótot, mert apa azt mondta, hogy Afrikában éheznek a gyerekek, esetleg ugyanezzel a szöveggel stresszeljük sajátjainkat, kevesen nem termelnek valaha ehető, sőt, akár a kidobáskor is ehető ételszemetet. Október 16., az Élelmezési Világnap. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság becslése szerint csak Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik. Mit tehetünk csökkentésére?

Forrás: Csibi Szilvia

Tervezés

Kerülje bevásárláskor az impulzusokat, a gyorsan múló kívánásokat. Tervezze meg otthon a heti menüt, és annak megfelelő bevásárlólistával piacozzon. A mennyiségeknél kerülje a "több lett, maradhat" helyzeteket. Nem maradhat, mert nem kell annyi.

Több főre tervezés

Ha egyedül él, és van lehetősége, főztjét valamilyen közösség keretein belül dobja szét, tervezzenek közös étkezéseket költségmegosztással, akár munkahelyi szinten, erről már itt írtunk részletesen. Több főre gazdaságosabb főzni, és a maradékképződésnek is kisebb az esélye.

Főzze be

A nyakára szakadt, esetleg ajándék zöldséget, gyümölcsöt tartósítsa, ne hagyja megpunnyadni. A tartósítás ráadásul megéri, tippeket itt kap hozzá.

Ajándékozza el

Ha besokallt a barackból, vigye be munkahelyére, még mindig jobb, ha az utálatos Gizi eszi meg a pénzügyről, mintha elrohad a szeméttelepen.

Fagyassza le

Az élelmiszerek, akár készételek nagyrésze remekül állja a fagyasztást, sőt, feldolgozva, pürésítve a gyümölcsök is. Egyes gyümölcsöket, zöldségeket pedig elég leszárazni, megmosni és egy zacskóban bedobni a fagyasztóba. Jól jön az később.

Legyen kreatív

A maradék lehet egy fél adag, de másnap valamivel dúsítva, újrahasznosítva új étel készíthető belőle. Tésztával pedig szinte mindent meg lehet menteni. A pörkölt elfér egy paradicsomos szószban, a levesben főhet egy rizottó, a krumplifőzelék pürésíthető és vajjal dúsítható, a rizst zöldségekkel lehet sokasítani, a maradék kifőtt tésztát pedig zöldségekkel magas lángon összepirítani.

Ha menthetetlen, komposztálja

Akinek van kertje, komposztáljon, tippeket itt talál hozzá.