Az Európai Bizottság becslése szerint csak Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik. Mit tehetünk csökkentésére?
Kerülje bevásárláskor az impulzusokat, a gyorsan múló kívánásokat. Tervezze meg otthon a heti menüt, és annak megfelelő bevásárlólistával piacozzon. A mennyiségeknél kerülje a "több lett, maradhat" helyzeteket. Nem maradhat, mert nem kell annyi.
Ha egyedül él, és van lehetősége, főztjét valamilyen közösség keretein belül dobja szét, tervezzenek közös étkezéseket költségmegosztással, akár munkahelyi szinten, erről már itt írtunk részletesen. Több főre gazdaságosabb főzni, és a maradékképződésnek is kisebb az esélye.
A nyakára szakadt, esetleg ajándék zöldséget, gyümölcsöt tartósítsa, ne hagyja megpunnyadni. A tartósítás ráadásul megéri, tippeket itt kap hozzá.
Ha besokallt a barackból, vigye be munkahelyére, még mindig jobb, ha az utálatos Gizi eszi meg a pénzügyről, mintha elrohad a szeméttelepen.
Az élelmiszerek, akár készételek nagyrésze remekül állja a fagyasztást, sőt, feldolgozva, pürésítve a gyümölcsök is. Egyes gyümölcsöket, zöldségeket pedig elég leszárazni, megmosni és egy zacskóban bedobni a fagyasztóba. Jól jön az később.
A maradék lehet egy fél adag, de másnap valamivel dúsítva, újrahasznosítva új étel készíthető belőle. Tésztával pedig szinte mindent meg lehet menteni. A pörkölt elfér egy paradicsomos szószban, a levesben főhet egy rizottó, a krumplifőzelék pürésíthető és vajjal dúsítható, a rizst zöldségekkel lehet sokasítani, a maradék kifőtt tésztát pedig zöldségekkel magas lángon összepirítani.
Akinek van kertje, komposztáljon, tippeket itt talál hozzá.