RASFF riasztást adtak ki tönkölyspagettire

visszavont tönköly tészta, rapunzel
Vágólapra másolva!
Magas mikotoxin tartalmú, olasz előállítású, teljes kiőrlésű tönkölyspagetti került forgalomba 19 európai tagállamban, köztük Magyarországon is egy német nagykereskedőn keresztül. 
Vágólapra másolva!

Az előállító – a felelős gyártói magatartásnak megfelelően – több termékét is kivonta a forgalomból. A gyors intézkedésnek köszönhetően hazánkban csupán 3 db 500 g-os csomagot értékesítettek web-áruházon keresztül, a vásárlók értesítése folyamatban van – jelentette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A közlemény szerint a riasztás az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett. Az olasz gyártó megrendelésére végzett laboratóriumi vizsgálat a Rapunzel „DINKEL-SPAGHETTI Vollkorn” elnevezésű termékben a feldolgozott gabonakészítményeknél megengedett határértéket (3,0 µg/kg) jelentősen meghaladó (14 µg/kg) ochratoxin-A toxin szennyezettséget mutatott ki.

A vizsgálat jelenleg még tart, a hatóság kéri a fogyasztókat, hogy aki web-áruházban vásárolta az érintett terméket, az ne fogyassza el.

Ochratoxin-A (OTA) méreganyagról bővebben tájékozódhatnak a hivatal weboldalán.

Ez a spagetti a "bűnös" Forrás: nebih.gov.hu