Van, aki inkább visszaadja a Michelin-csillagot

Casa Julio
Vágólapra másolva!
A spanyol Casa Julia étterem nem bírta cérnával, és bejelentette, hogy 2015-ben nem kíván benne lenni a kalauzban, bár négy éve birtokolja a Michelin-csillagot – írja az El País.
Vágólapra másolva!
Julio Biosca, a Casa Julio tulajdonosa Forrás: Casa Julio

Biosca 2009. november 24. óta nem tudott egy jóízűt aludni. Akkor kapták meg a csillagot, és akkor ért véget a nyugalmuk – egyre többen és többen foglaltak náluk asztalt megnövekedett elvárásokkal.

Fontanas de Alforins – ahol az étterem található – egy alig ezerfős falu Valencia és Alicante között, itt alapította a negyvenes években a Biosca család az éttermet, amelynek a negyedik generációs vezetője Julio, és itt dolgozik a testvére és édesanyja is.

Az étterem egy olyan csillagot enged el, amelyért nagyon kemény előítéleteken és a régi törzsközönség felháborodásán kellett magukat átverekedni. A kimunkált fogások, kisebb adagok nem tetszettek az ősidők óta odajáró helyieknek, de ők kitartottak az elképzelés mellett, amely végül meghozta a csillagot.

A Michelin-csillag másnak is okozott már bánatot, Bernard Loiseu séf vadászpuskájával lőtte magát fejbe amikor úgy lehetett sejteni, elveszíti harmadik csillagát. Alain Sanderens 2003-ban mondott le három csillagáról, és rendesen lehúzta az iparágat, ahol elmondása szerint minden csak színjáték, és az egésznek semmi köze a való élethez, mindez ráadásul már rég kiment a divatból. A belga Fredrick Dooghe is szabadulna, mert szeretne végre nyugodtan felszolgáni egy sült csirkét úgy, hogy nem mondják meg neki, hogy az a tányér éppen méltó-e egy csillagos étteremhez.

Az okok az egészségügyi, praktikus és érzelmin túl akár gazdaságiak is lehetnek egy ilyen döntés mögött, hiszen például Ferrán Adria az el Bullin félmillió eurót bukott évente.

A Casa Julio a csillag elengedésével nem kíván alább adni a minőségből, de a degusztációs menüt beszüntetik.