A Nébih kutyaeledeleket tesztelt

jualomfalat, kutya, jutifalat
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal célellenőrzéseit kiterjesztette a kedvtelésből tartott állatok eledelének vizsgálatára is, így kerülhetett sor a felnőtt kutyák részére előállított teljes értékű, száraz kutyatápok mintázására és vizsgálatára. Eredményeiket változatlan formában közöljük.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A célellenőrzés összesen 41 hazai (68%), illetve külföldi (32%) előállítású száraz kutyatápra terjedt ki, a mintákat a kereskedelemből és közvetlenül a hazai gyártóktól vettük.

Eredmények

1. Ecopet Natural 2,5 kg 352 Ft/kg, származási hely: Szerbia 54,08 pont

2. Select Gold 1 kg, 2199 Ft/kg, származási hely: Németország, 53,75 pont

3. Natural&Delicious 2,5 kg, 1159 Ft/kg, származási hely: Szerbia, 52,5 pont

4. Dog Chow 2,5 kg, 685 Ft/kg, származási hely: Magyarország, 49,83 pont

5. Real Nature 1,5 kg, 1799 Ft/kg, származási hely: Hollandia 49,08 pont

6. Dein Bestes (gabonamentes) 1 kg, 1289 Ft/kg, származási hely: Ausztria 47,75 pont

7. Pedigree 2,4 kg, 675 Ft/kg, származási hely: Magyarország 46,58 pont

8. Royal Canin 0,8 kg, 3749 Ft/kg, származási hely: Franciaország 46,50 pont

9. Eukabana jogging 3 kg, 1312 Ft/kg, származási hely: Hollandia 45,58 pont

10. Aldi teljes értékű kutyaeledel 3 kg, 265 Ft/kg, származási hely: Magyarország 44,02 pont

Az érzékszervi vizsgálatok, csomagolás és jelölés részletes értékelése letölthető a Nébih honlapjáról, ide kattintva.

A célellenőrzés során:

  • érzékszervi vizsgálatokat végeztünk
  • értékeltük a minták csomagolását
  • ellenőriztük, hogy a termékek jelölése megfelel-e a jogszabályi előírásoknak
  • összevetettük a címkén kötelezően feltüntetendő analitikai összetevők, valamint az önként feltüntetett paraméterek értékeit a laboratóriumi vizsgálatokkal meghatározott értékekkel, továbbá
  • vizsgáltuk a biztonsági (avasság, Enterobacteriaceae sp., Salmonella spp.) paramétereket is.

A kapott eredmények csak az általunk vett mintákat reprezentálják, nem vonatkoztathatók a gyártó adott termékének minden egyes tételére.

Mivel az érzékszervi vizsgálat céljára állatkísérletek beállítására nem volt lehetőségünk, ezért 1-5 pontig osztályoztuk a termékeket szaguk (állattartó számára mennyire elfogadható), állaguk és esetleges szennyezettségük alapján. A csomagolás értékelésénél a termék megjelenését és kezelhetőségét (pl. könnyű-e kibontani, visszazárható-e) vettük figyelembe.

A jelölés követelmények ellenőrzése során a vizsgált kutyatápok egyötödénél tapasztaltunk kisebb jelölési hiányosságokat.

A kutyaeledel címkéjén kötelezően feltüntetendő adatok (nyersfehérje, nyersrost, nyersolaj és -zsírok, illetve a nyershamu %-os mennyisége) értékelése során 16 tétel esetében találtunk nem megfelelősséget. A legtöbb problémát a nyersrost tartalom esetében tapasztaltuk, a laboratóriumi vizsgálattal meghatározott százalékos érték többnyire magasabb volt a garantált értéknél.

A kötelezően feltüntetendő adatokon túl az előállítók gyakran önkéntes címkézési adatokat is megjelenítenek, azaz feltüntetik, hogy bizonyos makroelemeket, nyomelemeket, vitaminokat milyen mennyiségben garantálnak a termékükben, vagy milyen mennyiségben adtak hozzá a termékükhöz. Az önként vállalt paraméterek száma fontos minőségi mutató lehet, de még fontosabb ezen vállalások betartása. 14 kutyatáp esetében garantálták a gyártók egy vagy több makroelemnek (nátrium, kalcium, foszfor) a mennyiségét termékükben, de a vizsgálatok során a mért makroelem-tartalom a kutyatápok felénél nem felelt meg a címkén feltüntetett, garantált mennyiségnek. Nyomelemek (réz, vas, mangán, cink, szelén) vonatkozásában 7 olyan kutyatáp volt, melyből a laboratóriumi vizsgálatok kisebb nyomelem tartalmat mutattak ki annál, mint amennyit a címkén hozzáadott mennyiségként jelöltek.

A tápértékkel rendelkező adalékanyagok, mint például a nyomelemek és a vitaminok, az adott állatfajra nézve maximális határértékkel bírhatnak. Ez azt jelenti, hogy a maximális határértékként megadott értéket a teljes értékű takarmány/állateledel 1 kg-jában nem haladhatja meg az adalékanyag mennyisége.

A kutyatápok értékelésénél így nem csak az volt a szempont, hogy legalább annyi adalékanyagot tartalmazzon a termék, mint amennyit a csomagoláson feltüntettek, hanem az is, hogy laboratóriumi mérésekkel meghatározott mennyiségük ne haladja meg a maximális határértéket. A célellenőrzésbe vont kutyatápokban a vizsgált nyomelemek mennyisége nem haladta meg a rájuk vonatkozó maximális határértéket. A vitaminok közül a D-vitamin rendelkezik ilyen maximális határértékkel, melyet a vizsgált kutyatápok D-vitamin tartalma nem ért el.

Az emészthető fehérje fontos

Az állattartók általában úgy gondolják, hogy ha egy állateledelnek magas a nyersfehérje tartalma, akkor garantált a jó minőség. Azonban a minőség kérdése sokkal összetettebb, arra is oda kell figyelnünk, hogy ennek a fehérjetartalomnak hány százalékát teszi ki az állat számára értékes, emészthető fehérje. A jogszabály nem teszi kötelezővé az emészthető nyersfehérje címkén való feltüntetését, de egyes előállítók önként garantálják ezt az értéket is. A nyersfehérje és az emészthető nyersfehérje mennyisége, egymáshoz viszonyított aránya mellett fontos minőségi mutató az aminosav-összetétel is, amit az értékelés során szintén figyelembe vettünk.

Mindazok számára, akik a „házi koszt” helyett az ipari előállítású kész eledeleket választják, a minőségi paraméterek mellett fontos szempont a biztonságosság is. Ezért a jogszabályi előírásoknak megfelelően vizsgáltuk a Salmonella spp. és az Enterobacteriaceae sp. előfordulását.
A tesztelt kutyatápokról elmondható, hogy határértéket túllépő eredményt nem kaptunk.

Az avasság szempontjából vizsgált sav- vagy peroxidszámra nemzeti jogszabály határoz meg határértékeket, de csak alapanyagokra, vagyis azok teljes értékű takarmányokra, így az állateledelekre nem vonatkoztathatók.

Mindazonáltal a vizsgálatok alapján 6 mintáról elmondható, hogy sav- vagy peroxidszámuk az alapanyagokra vonatkozó határértékeket meghaladták. Ezeknél a gyártóknál szükséges a felhasznált zsír és olaj alapanyagok, illetve a technológia körültekintő felülvizsgálata.

Összegzés

A piacon sokféle hazai és külföldi előállítású kutyaeledel megtalálható. A célellenőrzés keretében ebből csak néhány terméket ragadtunk ki véletlenszerűen. A célellenőrzés nem tárt fel olyan súlyú nem megfelelőséget, amely a forgalomból való kivonást vagy a célellenőrzésből való kizárást vonta volna maga után. A tapasztalt hiányosságok, nem megfelelőségek esetében a hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket, az ezekkel kapcsolatos hatósági eljárások folyamatban vannak. Jelentősebb összegű pénzbírság nem várható.

Az ellenőrzés eredménye alapján elmondhatjuk, hogy jelenleg a piacon vannak olyan hazai előállítású állateledelek, melyek minőségben és árban felveszik a versenyt a külföldi termékekkel. Összpontszámuk alapján az első 15 helyen álló kutyatápok között szerepel négy hazai szárazkutyatáp-gyártó cég hat terméke (Dog Chow, Pedigree, Teljes értékű kutyaeledel (Aldi), Rufus, Chappi és Bellosan). Ezek az állateledelek nagy mennyiségben elérhetők a hazai, az uniós, valamint a harmadik országbeli piacokon is.

A kutya etetéséről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.