Közeleg a sörösüveg vége?

sörös palack
Vágólapra másolva!
A dániai Carlsberg sörgyár izgalmas kezdeményezésként biológiailag lebomló sörös palackok fejlesztésén dolgozik. Az alapanyag farost, amely már önmagában is lehet egy újrafelhasznált anyag, de a végén ismét feldolgozható.
Vágólapra másolva!

Biztos az önök szemét is zavarja a rengeteg eldobott sörösdoboz, amely a parkok, aluljárók, folyópartok mentén szennyezi környezetünket. Zömük olcsó diszkontsör, amelyet az utolsó korty után morális problémák nélkül hajítanak el. A Carlsberg palackja nem fetrengene évekig, hiszen adott idő alatt magától is lebomlik, ha mégsem jut el a szelektív hulladékgyűjtőig.

sörös palack Forrás: Origo

A dánok szerint még legalább három év kell a végeredményhez, hiszen nem csak azt kell megoldani, hogy ne csurogjon ki az ital, hanem, hogy friss maradjon: akárcsak a műanyag PET-palacknál, a problémát az anyag lélegző volta jelentheti, hiszen az oxigén molekulák lassan, de biztosan átjutnak a falon. Emiatt a PET-be töltött sörök lejárati ideje rövidebb, mint az üvegpalackosoké. A kérdés, hogy a farostból tömörített anyagnál hogy tudják ezt kiküszöbölni?

A PET-palackos magyar sörök tesztjét itt olvashatják.

Andraea Dawson-Shepherd, a kapcsolatokért felelős alelnök elmondta: „Mi a Carlsbergnél hiszünk az ökológiai körforgásban, bízunk benne, hogy meg tudjuk változtatni a folyadékok csomagolásának világát, amellyel közelebb kerülhetünk az energiaveszteség-mentes gazdasághoz.”