Szeretne saját mézet, de a fullánktól retteg?

méhkaptár
Vágólapra másolva!
Akit egyszer már találkozott a méh fullánkjával, kerüli a második alkalmat, pláne, hogy ez sokaknak allergiás rohamot is jelenthet. Nem véletlen, hogy a méhészeket sokan valamiféle varázslónak tartják – egy ötletes berendezésnek hála lehet, hogy most már a földi halandók is részesei lehetnek a misztikumnak.
Vágólapra másolva!

A Flow Hive, vagyis folyós kaptár anélkül teszi lehetővé a méz háztáji termelését, hogy védőruhával, füsttel kéne dolgozni. A készítők elmondása szerint úgy alakítják ki a kaptárokat, hogy a méhek azt felfedezve örömmel költöznek bele – a kiképzésnek hála a későbbiekben sem kell zavarni őket, hiszen a méz kinyerése az oldalsó kivezetőn történik, ami jelentősen csökkenti a csípésveszélyt.

Forrás: Origo

Az ötlet az apa-fia páros Stuart és Cedar Andersoné, akik nem csak a mézet, hanem a méheket is szeretik. Elmondásuk szerint az éveken át tartó kísérletezésben az motiválta őket, hogy világszerte csökken a méhek állománya. Így, hogy a saját kertjében bárki felállíthat és üzemeltethet egy házi méhészetet, talán esélyt kapnak a rovarok, hogy szaporodjanak és felvegyék a harcot a permetezéssel, a modern mezőgazdaság vagy a szúnyogirtás számukra negatív tényezőivel.

A Flow Hive ötletét a kezdő vállalkozások egyik támogatásgyűjtő oldalára, az Indiegogóra is feltöltötték: rekordsebességgel gyűjtöttek össze 4,191 millió dollárt, amellyel a céget, a gyártást és a terjesztést beindíthatják.

Forrás: Origo