Versenyképes a hagyományosan tartott sertés

Alameda County Fair Features Attractions, Animals, And Fried Food county fair ENTERTAINMENT FAIR Human Interest topics topix bestof toppics toppix GettyImageRank1
PLEASANTON, CA - JUNE 23: Pigs with the All-Alaskan Pig Racing round the track during a race at the Alameda County Fair on June 23, 2011 in Pleasanton, California. The Alameda County Fair is celebrating its 99th year and features rides, farm animals, carnival food, horse racing and pig races. The fair runs through July 10. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A hagyományosan tartott sertéseket versenyképesen lehet értékesíteni - állapította meg az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke csütörtökön Nádudvaron A Sertés című szaklap jubileumi rendezvényén.
Vágólapra másolva!

Jakab István a jubileum kapcsán elmondta: Magyarország - Japánnal egyetemben - az első helyen áll a sertéshús behozatalát illetően. Reményét fejezte ki, hogy a magyar gazdaságot sújtó orosz embargó a vége felé közeledik, és hamarosan új lehetőségek nyílnak meg. A Magosz elnöke nem titkolta véleményét, hogy miközben komoly fejlesztések valósultak meg a sertéságazatban, a szervezettség és a termékpályán való összefogás terén lemaradást lát.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a sertéságazat esélyeit ecsetelve arra emlékeztetett, hogy a világban előállított összes hús 38 százaléka sertéshús, az Európai Unióban pedig 10 százalékkal több sertéshúst állítanak elő, mint amennyit elfogyasztanak. A fejlett országokban az éves fogyasztás fejenként 65 kilogramm, míg a fejlődő országokban csupán 27 kilogramm. A helyettes államtitkár szerint a fogyasztás növekedése éppen a fejlődő országokban várható.

Malacverseny, ilyen is van Forrás: AFP/Justin Sullivan

Magyarországon az állattenyésztés megsínylette mind a rendszerváltást, mind az európai uniós csatlakozást és az ágazat 2013-ban állt növekedési pályára a korábbi hanyatlás után. Az élő- és félsertés áfájának 2014. január 1-jén bevezetett 5 százalékra csökkentése jó kormányzati lépésnek bizonyult - hangsúlyozta a szakember, aki szerint 8,7 százalékkal nőtt a vágások száma, de emelkedett a sertéstartók száma is. Ugyanakkor az import 8,4 százalékkal csökkent.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - NAK - elnöke felszólalásában üdvözölte a nemzeti fejlesztési források bevonását, amelynek eredményeként idén anyakocánként 38 ezer forint támogatáshoz jutnak az állattartók. A NAK elnöke kívánatosnak tartaná az alapvető élelmiszerek áfájának 18 vagy 22 százalékosra csökkentését, ám a 180-240 milliárd forint bevételcsökkenést a költségvetés jelenleg nem bírja el.