Tortát tiltott be a Nébih

Vágólapra másolva!
Közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A laboratóriumi vizsgálatok határérték feletti azorubin színezéket találtak – a további árusítást azonnal megtiltották. 
Vágólapra másolva!

A NÉBIH-hez érkezett, közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálatot a hivatal. Egy cukrász végzettség nélküli személy az interneten értékesített színes formatortákat. Termékeit jogsértő módon, ellenőrizetlen háztartási körülmények között készítette. A próbavásárlást követően analitikai laboratóriumban vizsgálták meg a terméket, melyben a határérték feletti mennyiségben volt azorubin színezék (E122).

Az azorubin egy olyan szintetikus színezék, amely az élelmiszereket piros színűre festi, jól oldódik vízben, és a fénnyel, hővel szemben rendkívüli módon ellenálló. Fogyasztása érzékenyeknél allergiát okozhat, nagyobb mennyiségben elfogyasztva pedig súlyosabb mellékhatásokat is kiválthat.

torta Forrás: Origo

2015. április 1-jétől az azorubin felhasználására vonatkozó közösségi és hazai szabályozás szerint kötelező tájékoztatni a fogyasztókat a nem csomagolt élelmiszerek esetében is a színezék megnevezéséről, vagy E-számáról, valamint hogy „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.

A NÉBIH a tevékenység folytatását azonnal megtiltotta, az internetes felületet az érintett felszámolta.

A hivatal felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy:

  • internetes vásárlás esetén is csak biztonságos, hivatásos élelmiszer-forgalmazótól, élelmiszer-előállítótól vásároljanak,
  • a háztartási körülmények között előállított élelmiszerek nem ellenőrzöttek, nem forgalmazhatók,
  • cukrászati készítményt cukrász végzettséggel lehet közfogyasztásra előállítani,
  • az erősen színes sütemények legyenek gyanúsak,
  • a sütemény forgalmazójától kérjék az összetételre vonatkozó adatokat,
  • interneten rendelt, jelölés nélküli élelmiszert ne vegyenek át,
  • az élelmiszerek jelölését olvassák el, mert információt ad a gyártóról, az élelmiszer összetételéről, a tárolásáról és felhasználásáról,
  • hiba észlelésekor hívják a NÉBIH zöld számát: 06-80/263-244.