A hot dog lesz az új gasztrodivat?

hot dog sült hagymakarika virsli címlap
Vágólapra másolva!
Forradalmi idők járnak az utcán kapható ételekre – street food revolúció, mondják a beavatottak. Minden szezonban felkap valamit a közönség, az újabb divathullámok újabb kajákat emelnek magasra. Pár éve még a gyros volt a menő, tavaly már csúcsra járatták a hamburger-mániát. Vajon mi lesz a következő? Szerintünk a hot dog. Meg is mondjuk, miért.
Vágólapra másolva!

A keményvonalas rajongók nem elégednek meg a vizes kiflivel, az olcsó mustárral és gagyi szójás virslivel: mint olyan sok eledelnek, ennek is megvan a feinschmecker szintje. A hot dog az egyik legamerikaibb gyorsétel. Mindannyian ismerjük, szinte mégis biztos, hogy tudunk újat mondani róla.

Négy dolog, amit biztosan nem tudott

Van különbség virsli és virsli között: ha ragaszkodunk a minőséghez, akkor német stílusú terméket veszünk. Van választási lehetőség a frankfurti és a bécsi változat között: a frankfurti kizárólag disznóhúsból, a bécsi pedig disznó és marha keverékéből készül.

Hot dog sült hagymakarikval, virslivel Forrás: Táfelspicc

A hot dog kifejezést nem tudni, mikortól használjuk, de leírva először 1892-ben jelent meg a Paterson Daily Press napilap december 31-i számában: egy utazó kereskedőről, bizonyos Hot Dog Morrisról szóló cikkben.

Szomorú, de tanulságos tény, hogy a fulladásos gyermekhalálozások tizenhét százaléka szintén a hot dognak köszönhető. Az orvosok teljes komolysággal ajánlják a szülőknek, hogy tíz év alatti gyerekeknek csak felszeletelt virslit adjanak.

Bár ez a mi világunkat nem igazán érinti, az amerikai polgárok rengeteget pörögnek azon, mitől függ egy hot dog-típus népszerűsége. Igazi földrajzi rejtélynek tartják, hogy a michigani típus New Yorkban kelendő, Michiganban viszont már a Coney Islandi a menő. Az USA-ban erre még számos példa van: szinte minden esetben igaz, hogy az emberek nem a saját városukról elnevezett fajtát kedvelik leginkább.

Hot dog csalamádéval Forrás: Táfelspicc

Miért lehet a hot dog a következő street food sláger? A minőségi kiflik, az adalékmentes virslik és a megannyi minőségi mustár csodás szimbiózisra léphet a speciális feltétekkel. Elfér kézben, megvan benne a retró faktor, sőt mindenki ismeri – ezt már nem kell bemutatni senkinek.