Miből van a jó fröccs?

fröccs2
Vágólapra másolva!
A fröccs a múlt, és a ma cidere, és remélhetőleg tartja is magát, és nem azért, mert gyenge borból olcsón, sokat lehet belőle tölteni. Miből jó és miért éppen abból a fröccs, miért ne engedjünk fel vízzel rossz bort, hogy attól ihatóbb legyen, és miért jobb bele a szóda, mint az ásványvíz?
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A fröccs lényege, hogy semleges, de jó savgerincű és alacsony alkoholtartalmú, lehetőleg legfeljebb 12 százalékos borból készüljön, csakúgy, mint a pezsgő és a habzóbor - mondja Demeter Endre, mádi borász. A gyümölcsérés során folyamatosan nő a cukor- és csökken a savtartalom, ezért korai szüretelésű szőlőből érdemes fröccsözni. Mert ha túl sok az alkohol, a szénsav pillanatok alatt berobbantja a vérbe az alkoholt, ebben az esetben pedig már nem fröccsözésről, hanem gyors lerészegedésről beszélünk. A savtartalom pedig vagányságot ad.

Sokan gondolják, hogy a rossz bort fel lehet húzni szódával, attól vidámabb lesz. Demeter szerint ez tévedés. A viszki-bírálók például sok esetben éppen azért hígítják a kóstolókat, mert a víz kiemeli a hibákat, a szódától tehát előtérbe kerülnek a bajok, a gyenge minőségű bor is csak még rosszabb lesz. Egészen meglepődtünk, hogy ez a teljesség igényének teljes zárójelbe tételével elvégzett tesztünk során be is bizonyosodott.

Pezsgő, habzóbor, fröccs

Az alapbor tehát ugyanaz. A pezsgőt az élesztős (autolízises) jelleg - az újraerjesztés miatt - megkülönbözteti a másik kettőtől, de a habzóbor jó esetben csak annyiban tér el a fröccstől, hogy gyöngyöző borban finomabb a buborék, ez pedig plusz élvezeti értéket adhat annak, aki szereti - magyarázza Demeter.

Miből legyen?

Szürkebarát és olaszrizling a fehérből, és vörösből, ha muszáj, akkor kékfrankos - mondja Demeter, de arra a kérdésre, hogy miért szorul háttérbe a vörös fröccs, csak az ízlésre és a megszokásra hivatkozik. A rozéfröccs divatját viszont könnyen magyarázza, a magyar rozé ugyanis szerinte tökéletesen beleillik a legszigorúbb fröccsiskola elvárásaiba is - friss, korai szüretű és nem túl illatos, mert az illatos borok Demeter szerint megcsavarják a fröccsöt, ezért nem kívánatosak.

A hagyományos - és sokak által éppen túlzott szigorúsága miatt támadott - champagne-i iskola tehát a könnyű ízű, kevéssé illatos borokat ajánlja a fröccsnek, de abban a borász is egyetértett, hogy a bor és a fröccs is olyan, mint a képzőművészet. Nincs szakmai szempont, ha jó inni, inni kell, ha nem, akkor másik jöhet.