Szóda a struktúrában

fröccs1
Vágólapra másolva!
Mivel megtudtuk, hogyan működik a fröccsözés-dolog, vásároltunk négy, a fröccsiskola kitételeinek megfelelő bort. Olaszrizlinget, rozét, szürkebarátot és egy kékfrankost. Kiderült, hogy melyiket innánk nyáron és melyik bort marhaság hígítani. A borokat azonos, megfizethető árkategóriából, borász és kereskedő ajánlásával válogattuk össze, a lényeg az olaszrizling, szürkebarát, rozé, és a kékfrankos voltak, nem a termelő.
Vágólapra másolva!

Forrás:Táfelspicc

Szekszárdi kékfrankos

Idézet az üvegről: "Száraz oltalom alatt álló eredet-megjelölésű vörösbor" - mivel ezt nem értettük teljesen, megkérdeztük. Kiderült, hogy egy-két vessző kéne, és máris érthetőbb a cimke, száraz oltalom ugyanis nincs, de mi biztosra akartunk menni. Mert valóban száraz és oltalom alatt is áll, ráadásul az eredet is jelölve van. Tehát ez azt jelenti, hogy az van benne, amit a neve mond, feltéve, ha nem hamisítják a címkét. Dúzsi Tamás esetében a hamisítást kizárhatjuk, úgyhogy némi utánajárás után megnyugodtunk, hogy valóban szekszárdi kékfrankos van az üvegben. (Évjárat: 2009 Termelő: Dúzsi Tamás Alkohol százalék: 12,5%)

A bor: iszonyú finom illata van, málnás, bogyósgyümölcsös, könnyű, nem fejbevágós. Csak magában is ideális nyáresti bor. Nem húzza össze az arcot, könnyű vörösbor.

A fröccs: Nem fröccs, hanem borzalmasan felhígított bor. Akkor a fröccs ezek szerint tényleg nem jó vörösborból? Ez itt híg és eltűnt minden jóság. Ilyen a helyi bácsik borából kötelezően fogyasztandó fröccs, amit muszáj inni, nehogy megsértsd őket, pedig nem ízlik. Összehúzza a számat és közben híg, nem frissítő, és semmiképp sem lehet egy hajtásra lehúzni. Teljesen alkalmatlan fröccsnek.

Gellavilla olaszrizling

Az üvegről kiderül, hogy ez is oltalom alatt áll és eredetmegjelölt, itt eggyel több vessző is van, úgyhogy ha ezt olvassuk először, nem kell szakértőhöz fordulni a megfejtésért. (Évjárat: 2011 Termelő: Gellavilla és Fodor Béla, Balatonszőlős Alkoholtartalom: 12,5%)

A bor: Kicsit dohos illata van, de nem zavaró. Magában leginkább savanyú, de semmi extra. Biztos ez a tuti fröccsbor.

A fröccs: És tényleg, ez a fröccs. Teljesen tökéletes, hibátlan, nagyon jó. A savanyúság éppen fröccsnek való, frissít, még jobban frissítene, ha nem szobahőmérsékletű vizünk lenne hozzá, de erről mi tehetünk, senki más. Szeretjük. Ez az, amiből a kisfröccsöt húzóra meg lehet inni, ha szomjas vagy. Érdekes, hogy bornak átlagos, fröccsnek tökéletes, kezdjük megérteni, tényleg léteznek fröccsnek való borok.

Laposa friss

Az üveg tartalmáról: "Gazdag illatában egyszerre búvik meg az érett alma és körte karakteres aromája. A bor zamata telt és visszafogott; érett ízérzete lágyan, ívesen teljesedik ki." (Évjárat: 2011 Elnevezés: Pinot gris Termelő: Bazaltbor-Badacsony Kft. Alkoholtartalom: 13%)

A bor: Az előzőnél zöldebb, frissebb, nyersebb, élesztősebb illat. Ásványokkal telített, badacsonyi (igen, komolyan elhangzott ilyen is). A zöldalmát kiérzem, ha nagyon akarom, de miért akarnám. Ez nagyon jó lesz fröccsnek, mert fűszeresebb, és én jobban szeretem a fűszeres borból a fröccsöt.

A fröccs: nem jött be a jóslás, az olaszrizling jobb volt fröccsnek. És igaza volt a borásznak: a víz kiemelte a dohos ízét, amit anélkül nem éreztünk, felvizezve eltűnt belőle minden, ami borként jó volt, maradt a pince.

Kvassay kékfrankos rozé

Idézet az üvegről: "Először kikívánkozik a palackból, de csak azért, hogy bekéredzkedjen egy szép borospohárba. Légiesen pezsgő hangulatával üde támadást indít a szürkület ellen. A tökéletes pillanatok kereséséhez elengedhetetlen." (Évjárat: 2011 Termelő: Kvassay Levente Alkoholtartalom: 12,5%)

A bor: ízre sokkal inkább vörösboros, mint rozé. Bár ilyenkor egy rozé már annyira nem friss, úgyhogy lehet, hogy azért. A tökéletes pillanatok kereséséhez szerintünk nem elengedhetetlen tartozék.

A fröccs: üdítő, kicsit savanyú, eperszörp cukor nélkül. Egyértelműen jobb fröccsként, mint víz nélkül.

Arra jutottunk, amit eddig is ismertünk a szájhagyományból, a fröccs nem egyenlő felvizezett borral. Alapanyagát ugyanolyan gondosan kell kiválasztani, mintha bort fogyasztanánk, és a szénsavas víz nem hogy elfedné, de kihozza a hibákat, ami értelmetlenné teszi a rossz minőségű borok ilyen felhasználását. Esetünkben az olaszrizling vitt mindent, a kékfrankos és a szürkebarát teljes tévedés volt, de ami biztos, nagy, nehéz borok és ócska lőrékből nem lesz soha fröccs, csak felvizezett bor, az ilyesmik fogyasztásához pedig túl rövid az élet.

Fröccs-kisokos

Nem kell mindenképp bemagolni a különböző arányú bor-víz összetételeket, elég, ha megjegyezzük, hogy a csóróknak sóher vagy lakófröccsre jutotta, a többi csak logika kérdése.

  • Sóherfröccs: 1 dl bor, 9 dl szóda
  • Lakófröccs, sportfröccs, kisházmester: 1 dl bor, 4 dl szóda
  • Viceházmester: 2 dl bor, 2 dl szóda
  • Házmester: 3dl bor, 2 dl szóda
  • Háziúr: 4 deci bor, 1 dl szóda
  • Alpolgármester: 4 dl bor, 6 dl szóda
  • Polgármester: 6 dl bor, 4 dl szóda
  • Kisfröccs, fütty, rövidlépés: 1 dl bor, 1 dl szóda
  • Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda
  • Nagyfröccs, spiccer: 2 dl bor, 1 dl szóda
  • Puskás fröccs: 6 dl bor, 3 dl szóda
  • Krúdy fröccs: 9 dl bor, 1 dl szóda
  • A hierarchia szerint nő, ugye.
  • Színész fröccs: 2 dl szóda langyosan (Krúdy szerint)
  • Ujházi fröccs: Ujházi Ede, "a híres színész szódavíz helyett a népszerű vendéglő (ti. a Wampetics-Gundel) kitűnő kovászos uborkájának levével higította a bort. Tisztelői, utánzói gyorsan elterjesztették fővárosszerte... Szakemberek véleménye szerint jóval nagyobb mennyiségű bort lehet így meginni negatív következmények nélkül, mint a szódavízzel kevertből. (részlet Cserna-Szabó András és Fehér Béla Ede a levesben - Gasztrokrimik című könyvéből)
  • Harmatos fröccs, ijesztett fröccs: egy pohár bor fölött elspricceljük a szódavizet