Mindenki tagadja, mégis csinálja

alkoholmentes sör
Vágólapra másolva!
Kevés termékről szól annyi otromba vicc, mint az alkoholmentes sörről. Értelmét legtöbbször guminőhöz hasonlítják, pedig nem csak kényszerhelyzetben van helye életünkben. 
Vágólapra másolva!

Kollégáink, barátaink egybehangzó nemmel és a nem kicsit cifrábban megfogalmazott változataival válaszoltak körkérdésünkre, mikor isznak alkoholmentes sört. Bár mindenki tagadja fogyasztását, mégis az alkoholmentes teszi ki a piac (2012-ben 5958 ezer hektoliter) 3 százalékát, ami százalékban ugyan kevés, de literben nagyon sok. Az egyre népszerűbb gyümölcsös sörkeverékek (radlerek) fogyasztását is kevesen ismerik be, pedig azok részesedése 7 százalékra nőtt 2012-re.

Bár senki nem iszik alkoholmentes sört, ez a közel 200 ezer hektoliter valahova elfogyott tavaly is. Ez elsősorban azoknak a sörfogyasztóknak köszönhető, akik valamiért éppen nem ihatnak alkoholt, de majd' megdöglenek egy sörért, vagy egyszerűen nagyon, nagyon szomjasak.

Alkoholmentes sört osztanak Szegeden a rendőrök a járművezetőknek. Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A keserű alkoholmentes sör ugyanis kifejezetten hatékony szomjoltó, tehát sportolás után, közben akár izotóniás italként is értelmezhető, ajánlotta kollégánk, és házon belül mi is előnyben részesítjük az alkoholmentes söröket egy cukros üdítővel szemben. Pláne, mert az alkoholmentes sör -az alkoholtartalmat leszámítva- rendelkezik az alkoholos változatok vitamintartalmával és pozitív tulajdonságaival, például még a szív, - és érrendszeri megbetegedések egyik rizikófaktorát, az LDL-koleszterinszintet is csökkenti, bár a koleszterin miatt sportolói körökben ritkán megy a rettegés.

Ezt a sportital-értéket már van, amelyik gyártó felismerte, az Erdinger például kifejezetten sportsörnek promózza az Erdinger Alkoholfreit.

De mi az a sör?

A sört nem az alkoholtartalom, hanem az alapanyagok és az erjedés aktusa határozza meg.

"Malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital." írja a Magyar Élelmiszerkönyv.

A szintén az Élelmiszerkönyben meghatározott, az ízesített sörökről szóló fogalom is kifejezetten kitér az alkoholmentes sörre: "Ízesített sör: Olyan sör, amelyhez az ízhatás kialakításához a komló helyett vagy mellett egyéb ízesítőanyagot is felhasználhatnak. Ezen termékek részletes jellemzőit a gyártmánylap rögzíti. A sörjelleg kialakításához szükséges aroma felhasználásával készült alkoholmentes sör nem számít ízesített sörnek."

Ennek okáról Zalán Györgyöt a Heineken Hungária Zrt. technológiai és minőségbiztosítási vezetőjét kérdeztük, és mellesleg arra is választ kaptunk miért van édeskés mellékíze az alkoholmentes söröknek.

"Az általunk gyártott alkoholmentes sörök, az úgynevezett megszakított erjesztéses eljárással készülnek. Ennek lényege, hogy a normál erjedéshez képest, mostoha körülményeket biztosítunk - alacsonyabb hőmérséklet, valamint belevegőztetés helyett, szén-dioxidadagolás- ezért a sörélesztő nem dolgozik annyira intenzíven, mint ideális körülmények esetén, nem zajlik le a teljes erjedés, így alkohol sem képződik akkora mennyiségben, mint az alkoholos sörök esetében. Az erjedés befejeztével leszeparáljuk az élesztőt a sörről, és pár napos érlelés után már fogyasztható is a termék. Az így készült alkoholmentes sör azért édeskés, gabonás karakterű, mert a sör nem erjedt le teljesen. Ennek a markáns ízkarakternek a kiegyensúlyozására szokásos eljárás a söraroma adagolása - ez alkoholmentes sörbe engedélyezett- , vagy a magasabb komlóadagolással elérhető keserűség."

Ez a legelterjedtebb eljárás, mivel a gyártás beindítása általában nem igényel külön beruházást, és a termék előállítási ideje is rövidebb, mint az alkoholos terméké. (kb. 1 hét, szemben a 3-5 héttel).
Az alternatív gyártástechnológiák között találunk még példákat speciális, alkoholt nem termelő élesztő alkalmazására, vagy a kész, alkoholtartalmú sörből történő alkoholkivonásra (pl. fordított ozmózis, vagy desztilláció) Ezek a lehetőségek alkalmasak arra, hogy ízükben és illatukban az alkoholos sörhöz nagyon közeli termék készüljön, viszont a fejlesztési/beruházási igényük is magasabb.

Abban lehet, hogy van alkohol. Forrás: AFP/Peter Endig

Az alkoholmentes sem alkoholmentes, illetve mégis

Alkoholmentes sör: alkoholtartalom legfeljebb 0,50% (V/V). fogalmaz az Élelmiszerkönyv.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogyha az alkohol hatását keressük a sörben, legalább kilencszer annyi alkoholmentest kellene meginnunk meg mint egy (mainstream) alkoholos termékből.

Feltéve, ha az az alkoholmentes sör a törvényi szabályozás megengedte maximum alkoholtartalmat képviseli, ugyanis például a Heineken termékeinél ez az érték jóval alacsonyabb, tudtuk meg Zalán Györgytől, (a névleges alkoholtartalomat alkoholmentes sör esetében a gyártóknak nem kell feltűntetni a csomagoláson.)

Ha pedig mondjuk 0,05%-os alkoholtartalommal számolunk, abból bizony elkél több, mint 70 üveg is ahhoz a mosolyhoz. Ami lássuk be, nem reális elképzelés.

Ezekben a magyar kézműves sörökben tutira van alkohol, nem is kevés. Forrás: Táfelspicc

A punkok is szeretik, ha nincs alkohol a sörben

A fent említett módszereknek egy közös hátránya, hogy nem lehet elérni a 100%-os alkoholmentességet, legfeljebb a kimutatási szint alá levinni azt, nem véletlenül engedélyezi azt a kevés alkoholt a szabályozás. És van, akit ez a probléma feltüzel.

Szilágyi András a köleses sör gyártója, kisérletezik egy olyan módszerrel, ami 100%-ban alkoholmentes sört eredményezne. Az eljárás egy negyedik megoldás, amiről a kisérletező nem árult el semmi bővebbet, de a télen folytatja a kisérletezést és piacképes terméket tervez készíteni belőle.